10 неща, които ще се случат, ако ходите пеша всеки ден


10 неща, които ще се случат, ако ходите пеша всеки ден
Снимка: iStock

Дори 30 минути ходене на ден могат да подобрят здравето, външността и настроението. Удивително е с какво точно е ценна за тялото и душата една обикновена разходка:

1. Предизвиква положителни промени в мозъка

Аеробни упражнения с леко натоварване, например ходене, предотвратяват ранното развитие на деменция и намаляват риска от развиване на Алцхаймер, според едно от изследванията на мозъка. Ходенето пеша подобрява психическото здраве като цяло, намалява стреса и високите нива на ендрфини.

2. Подобрява зрението

Може да ви се струва, че очите не са свързани с краката, но разходката се отразява благотворно и на зрението, като редуцира очното налягане, а това намалява вероятността от глаукома.

3. Увеличава обема на белите дробове

Ходенето увеличава потока на кислород в кръвта, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествено пречистване на организма. Поради по-доброто и по-дълбоко дишане по време на ходене пеш, намаляват и някои симптоми, свързани с белодробни заболявания.

4. Намалява риска от сърдечни заболявания

Според Американската асоциация на кардиолозите, ходенето пеша се доближава по ефективност до бягането. И двете водят до намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето. Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи, с които ни сблъсква животът всеки ден.

5. Подобрява състоянието на панкреаса

В рамките на 6 месеца са изследвани хора в 2 групи – "бегачи" и "ходещи пеша". Резултатите: при участниците в проучването от втората група се наблюдава подобрение на нивата на глюкозна толерантност, което е почти 6 пъти по-голямо (т.е. колко добре кръвната захар се абсорбира от клетките) в сравнение с групата на "бегачите'.

6. Подобрява храносмилането

30 минути ходене всеки ден може да подобри значително храносмилането и редуцира риска от запек, тъй като регулира движенията на червата.

7. Укрепва мускулите

10 000 крачки на ден се равняват на 7,5 км средно и се причислят към реалните фитнес тренировки. Особено, ако се движите по нанагорнище или изкачвате стълби. Натоварването не е толкова голямо и организмът няма да има нужда от дълго време за възстановяване.

8. Поддържа костите и ставите

Разходките и движенията на открито правят ставите по-подвижни и предотвратяват загубата на костна маса. Те дори могат да намалят риска от фрактури. 30 минути ходене на ден намаляват сковаността и възпаленията.

9. Облекчава болките в кръста

Ходенето допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява гъвкавостта на фигурата, което е жизненоважно за здрав гръбнак. То е спасение за всички, които изпитват болки в кръста и гърба.

10. Успокоява съзнанието

Разходките доказано намаляват симптомите на депресия у пациенти със сериозни депресивни разстройства, тъй като вървенето пеша дава възможност да подредим мислите си и да се успокоим, когато сме разстроени, защото предизвиква приятни усещания. Особено в компанията на любими хора!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама