4 последици за тялото от вечерните тренировки


4 последици за тялото от вечерните тренировки
Снимка: iStock

Ако все още мислите, че тренировките преди сън ви пречат да спите добре, учените са на друго мнение. Доказано е, че те са също толкова полезни и ефективни, колкото и сутрешните. Ето и 4 последици за тялото от вечерните тренировки.

1. Можете да правите по-силови тренировки по-късно през деня

Ако някога сте чувствали внезапен прилив на енергия в късния следобед, има причина за това. Само си спомнете колко активни сте били преди лягане, когато сте били дете. Това е така, защото телесната ви температура се повишава между 14:00 и 18:00 часа. Затова тогава има по-голяма вероятност да влагате повече усилия в тренировките си. Освен това, ако редовно тичате, помислете дали да не го правите вечер. Едно проучване е установило, че бягате по-бързо привечер, когато по-малко неща ви разсейват визуално.

2. Можете да спите по-добре

Противно на общоприетото схващане, упражненията преди лягане всъщност подобряват качеството на съня ви. Според изследователи от ETH Zurich ви е по-лесно да потънете в дълбок сън. Освен това няма доказателства, че физическите упражнения влияят отрицателно върху качеството на съня. По-добре е обаче да стоите далеч от HIIT тренировките, тъй като те прекалено много вдигат пулса.

ТОВА Е НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ДА ОТСЛАБНЕТЕ

3. Можете по-бързо да оформите мускулите си

Съотношението на тестостерон и кортизол за мускулен растеж е най-добро вечер. Въпреки че е по-високо сутрин, ефектите за изграждане на мускули работят най-добре, когато слънцето залезе. По-добре е да се съсредоточите върху бягане на дълги разстояния или по-дълги, но по-леки тренировки, за да се възползвате максимално.

4. Можете да се освободите от натрупан стрес

Понякога е трудно да заспим поради всички емоции и мисли, които имаме. В този случай разтягането преди лягане или правенето на йога са най-добрите варианти. Установено е, че практикуването на йога преди сън ви помага да заспите по-лесно. Също така е известно, че намалява стреса и безпокойството, успокоява мислите ви и подобрява дишането ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама