50 тренировки за всяко време и място


50 тренировки за всяко време и място
Снимка: iStock/Guliver

Лятото наближава и вече се чудите как да влезете максимално бързо във форма? Вече планирате почивката си, но ви е страх да разберете дали банският костюм от миналата година ви става? На помощ идва Брет Клайка – световен треньор № 1 в света за 2016 г. – и моли само за няколко минути от вашия ден. "7 минути фитнес" е удобно малко издание, което предлага 50 тренировки, подходящи за всяко време и всяко място.

Интервалните тренировки с висока интензивност, които Клайка препоръчва на базата на своя близо 15-годишен опит, могат да бъдат насочени към една част от тялото или да представляват ободряващо и изгарящо калории в цялото тяло предизвикателство.

"7 минути за фитнес" ще ви помогне да разрушите бариерите, които пречат на повечето хора да се занимават с физически упражнения – нуждата от повече време, пари или мотивация. С подходящото отношение и най-добрия уред, който някога е изобретяван – вашето тяло – вие може да сте в по-добра форма, по-жизнени и по-здрави само за няколко минути.

Тренировките са замислени така, че да изпълнявате всяко упражнение за 30 секунди и да ускорите сърдечния си ритъм до високо ниво на интензивност, като правите почивка от 10 секунди между упражненията. Този период от 10 секунди дава достатъчно време за кратко съвзе­мане. Периодът на възстановяване ви дава възможност да постигнете високо ниво на интензивност по време на интервалите. Без почивка между тези изблици на висока интензивност ще настъпи значителна умора и ще трябва да намалите темпото, за да завършите тре­нировката. Ако периодът на почивката е прекалено дълъг, тялото ви не е подложено на достатъчно стрес, за да се стигне до промяна.

Когато повтаряте тренировката няколко пъти, оставете тридесет секунди между всеки кръг. Не мислете, че трябва да препускате през упражненията. Правилното изпълнение е това, което ще повлияе благоприятно на здравето ви. Освен това многото кръгове в една тре­нировка не е нужно да са просто повторения на една и съща тренировка. Например можете да направите един кръг от упражнения за горната част на тялото, последван от тренировка за цялото тяло, и да завършите с кръг за коремната област, за да направите три пълни кръга за двадесет минути. Правейки комбинации от упражнения, на практика имате безкрайно много възможности за разнообразие.

Тези програми са замислени за вас, заетите хора. Понякога имате двадесет минути за упражнения, а понякога – едва пет. Затова съм включил три възможности, в зависимост от времето, което имате в даден момент. При всички кръгове ще поддържате сърдечния си ритъм висок, като преминавате от едно упражнение към друго, почивайки само определените 10 секунди между отделните упражнения. Ползите, които ще извлечете от всеки кръг, са следните:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама