7 причини защо сте непостоянни в тренировките


7 причини защо сте непостоянни в тренировките
Снимка: iStock/Guliver

Фокусирате се върху целта, вместо върху процеса, опитвате по малко, но не се отдавате или обкръжението ви пречи да сте последователни.

Основните причини, които ви пречат, обаче, са две: или не ви е приоритет, или нямате план как да го постигнете.

Помните ли, че само преди малко повече от три месеца имахте Новогодишни решения или поне намерения, които щяхте да вкарате в действие още на 1 януари? После опитахте, януари мина, после Св. Валентин и Трифон Зарезан и така дойде март и... Извънредното положение. Целият ни свят се обърна с главата надолу.

Как да имаш планове за каквото и да било, щом не е ясно утре какво ще се случи? Парадоксално, но житейският опит показва, че в условия на толкова драстични и внезапни промени, на помощ идват точно това, което ти се струва невъзможно да направиш поначало – личният ти план за себе си, за всеки твои 24 часа.

Подложен на стрес, ти не надскачаш себе си, а слизаш до нивото на първичния си тренинг. Или поне повечето от нас реагират така. Споделям с вас основни набюдения над поведението на хората по отношение на фитнес тренировките им, напълно валидни и в извънредни ситуации като тази, в която живеем сега, когато всички слизаме до базовото ниво не толкова на физическия, а по-скоро на психическия си фитнес.

Ето седем причини, които ви пречат да сте постоянни с тренировките, в частност, и устойчиви – по принцип.

1. Фокусирате се върху целта, вместо върху процеса

Целта сама по себе си не води до нищо. Много е вероятно дори да прегорите в желанието си. Но не казвам да занижите целите си. Не, не бива да намалявате целта, трябва да увеличите усилията и – най-вече - да ги подредите в план. Това, което е необходимо, са постоянни и добре планирани усилия.

"Ако се провалите в подготовката си, то вие се подготвяте да се провалите”

Тези безсмъртни думи на деветкратния олимпийски шампион Марк Шпиц не могат да звучат по-уместно за почти всяко начало.

 

Пример от моята практика като фитнес инструктор:

Обикновено започва така. Нов клиент, които не е във форма, да речем, с телесните мазнини над 25% и някои проблеми с гръбначния стълб, идва при мен с думите: „Здрасти, аз съм еди-кой си, не съм тренирал досега, но чух, че си добър. Можем ли да "свалим" корема и около 15-20 кг за един или два месеца?"

Тук е момента да кажа, че аз не съм от хората, които ще ви обещаят повече, отколкото който и да е друг може да ви даде. Не става така. Аз не работя така.

И ако след половин час разговор, не намирам разбиране за това, оттам нататък дори не се опитвам да търся други допирни точки. Но в повечето случаи хората осъзнават дали целите им са реалистични или не.

Какво следва, след като установим заедно кое е реалистично?

- Изготвям план (ще го видите в следващата точка) и изчислявам калориен прием. За тази цел можете да използвате нашия Фитнес калкулатор. Напълно безплатeн е и винаги ще бъде такъв.

- Разбиваме целта на няколко етапа и започваме да ги преследваме един по един, стъпка по стъпка

- Създавам Хранителен план, който трябва да бъде спазван успоредно с Тренировъчния план

- В хода на същата седмица изграждам въпросния Тренировъчен план

- Това ни помага да се фокусираме върху процеса, който ни води към целта, да я разбием на по-малките цели и да се стремим към ежедневното или ежеседмичното им постигане по пътя към голямата цели.

С един куршум два заека – от една страна постигането на по-малките текущи цели допълнително мотивира хората, а от друга – така им помагам да осъществят дъгосрочните си големи цели по-бързо.

2. Няма план - няма постоянство

По-добре е да имате лош план, отколкото да нямате никакъв.

Може би видяхте и дотук, че аз имам план, дори когато обяснявам и убеждавам някого в необходимостта му/й да има план. Когато ние като екип – клиентът ми и аз - сме водени от плана, който съм направил като Фитнес експерт, тогава с всеки човек, с който работя, заедно следваме нашия Тренировъчен план и нашия План за хранене.

През годините съм направил стотици, може би хиляди такива планове и именно това проследяване ми помогна във времето да ги подобря и усъвършенствам. Ето това е, което искам и от хората, с които работя – да имат желанието и интереса да следят прогреса си. От там идват и безбройните заучени фрази, свързани с вменяването на отношение към процеса. Това, обаче, не са просто лозунги. Аз наистина съм убеден в това:

Не е достатъчно да имате силата, трябва да й дадете посока. Стъпките, които трябва да предприемете, и етапите, през които трябва да преминете, са индивидуални.

Да се върнем на Новогодишните решения. Вие имате план за работата си, или дори ако трябва да направите ремонт или даже за пазаруване или други дребни задачи през уикенда. Ако сте имали намерение да трансформирате тялото си – няма как да го направите без да имате план за това! Не е възможно!

И от мен да знаете – да махнете 10кг мазнини за 2 месеца не е план; и дори да го разделите на по 5кг на месец, все още не е план.

Ще ви дам кратък пример - за маратона, в който смятам да участвам през ноември, планът ми е:

- Две бягания седмично от 8 до 10 км

- Едно дълго бягане от 20 и повече километра веднъж на всеки 2 седмици

- Да правя едно стационарно кардио на ден в продължение на 40 минути неаеробно - велосипед, крос тренажор

- Да правя по една 30 минутна тренировка всеки ден.

 

Сподели с твоите приятели

Друг пример за точно същия подход, приложен извън фитнеса и физическите активности - за моя уебсайт bestefficient.com/bg:

- Проучвам и пиша поне 4-5 часа на ден (неделя и понеделник)

- Работя върху SEO на уебсайта поне 2 часа (вторник)

- Работя върху неговата функционалност 3-4 часа (сряда)

Още по-универсален пример - за собственото си обучение и развитие се придържам към следния план:

- Създавам по 2 тренировъчни програми и ги оценявам два пъти месечно чрез различни мини-тестове в режим на тренировка 

- Уча английски два пъти седмично в продължение на поне 2 часа (вторник и четвъртък)

- Чета книги, колкото мога повече, но не по-малко от 3 часа (през уикенда)

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ 5 ПРИЧИНИ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама