Коронавирус и спорт: 2 м дистанция НЕ са достатъчни (ВИДЕО)


Коронавирус и спорт: 2 м дистанция НЕ са достатъчни (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Проучване на група белгийски инженери установи, че спазването на дистанция от 1,5-2 метра, за да се избегне заразяване с коронавирус, може да бъде достатъчно, когато хората са неподвижни, но не и при джогинг, бързо ходене или колоездене.

Всеизвестно е, че капчиците влага, издишана от хора, заразени с коронавирус, падат на земята за кратък период от време. Това накара властите в много страни, засегнати от пандемията, да препоръчват хората да поддържат физическо разстояние от най-малко 1,5м. Това се отнася за хората, които например чакат на опашка в магазина, но какво да кажем, когато хората са физически активни? Знаем, че двама души могат да тренират заедно или да се разхождат, стига да поддържат предписаното физическо разстояние помежду си. И тук идва съвместното проучване на университетите в Льовен, Белгия и Айндховен, Холандия.

Това се случва с тялото, когато се зарази с коронавирус (ВИДЕО)

Берт Блокен, професор по физика и аеродинамика в двата университета, ръководи изследване, което има за цел да установи до каква степен един спортист е изложен на коронавирус, когато тича, ходи бързо или кара колело.

Екипът от учени са изчислявали позициите на пешеходци и бегачи – когато се движат паралелно, по диагонал, един зад друг. Такива модели обикновено се използват за анализ и подобряване на атлетичните показатели при много спортове, тъй като дават ясна оценка върху скоростта и намаляват разхода на енергия.

Въз основа на тези експерименти Блокен и неговият екип от изследователи са стигнали до заключението, че когато спортувате, правилото от 1,5 метра не е достатъчно за защита от инфекция с вируса COVID-19. Вместо това те препоръчват разстояние от поне 4 до 5 метра, ако се движите със средна скорост в една и съща посока, 10 метра, когато бягате и карате колело бавно и поне 20 метра за по-бързо движение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама