"Час по физическо" води спорта в дома на учениците


"Час по физическо" води спорта в дома на учениците
Снимка: iStock/Guliver

Поредица от специални видео и онлайн тренировки за деца има амбицията да раздвижи българските ученици, които са принудени да стоят вкъщи по време на извънредното положение. Програмата "Час по физическо" е инициатива на сдружение "БГ Бъди активен". Вече са подготвени четири видео тренировки, а от в програмата са предвидени и тренировки "на живо", които ще се излъчват във Facebook ето ТУК.

Видео тренировките ще бъдат предоставени безплатно на всички училища, които имат желание да активизират дистанционно заниманията по физическо знание и спорт за учениците си.

Съдържанието на кратките серии е разработено от инструктори и е съобразено с възможностите и нуждите на децата. То включва упражнения за различните мускулни групи, като горна част (гръб, рамене, ръце), торс и ядро, т.е коремните мускули и долна част (крака). Упражненията са със среден интензитет, само някои с по-висок, като времето за почивка, отговаря на нужното за възстановяване и бързото започване на новата серия. Натоварването за всяко дете е различно, като зависи от индивидуалните качества и физически показатели и здравословно състояние. Препоръчително е упражненията да се изпълняват под наблюдението на родител.

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол и диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас. Проучванията показват, че тези болести се появяват при децата вследствие на наднорменото тегло и обездвижването. Според различни изследвания съществува голяма вероятност децата с наднормено тегло да задържат или увеличат теглото си в зряла възраст, което води до отключване на нови здравословни проблеми.

"Изолацията не трябва да е причина да спрем да мотивираме децата да се движат повече. С кампанията "Час по физическо" "БГ Бъди активен" отправя призив за повече физическа активност у дома. В такива тежки моменти е важно да се обединим и да се подкрепяме. Вече повече от 7 години сдружението ни работи чрез различни инициативи за повишаване на активното време при децата и подрастващите. Затова решихме да помогнем на училищата, като им предоставим качествен безплатен ресурс, който да използват", казва Ласка Ненова, основател на сдружението и мениджър на Европейската кампания за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама