Ето какво ще се случи, ако ходите пеш по 30 минути на ден


Ето какво ще се случи, ако ходите пеш по 30 минути на ден
Снимка: iStock/Guliver

30 минути ходене на ден прави чудеса и ни се отблагодарява с дълголетие. Но тъй като все бързаме, нямаме време да се погрижим за себе си. Използваме обществен транспорт или кола, когато се придвижваме за работа. Вкъщи взимаме асансьора, в мола - ескалатора. А ходенето е не по-малко ефективно от тренировките във фитнес клуба.

Какво прави ходенето пеш за нашето тяло?

Помага да отслабнем

Какво влияе върху ефективността на ходенето? На първо място това е теглото на човек, скоростта на движение и разстоянието, което се изминава. Средно можем да приемем, че за 1 час ходене можем да загубим около 250 килокалории. Ако спазваме този режим поне един месец, тогава дори без диети и специални тренировки можем да се отървем от 1,5 кг.

Утринните часове по принцип са по-ефективни за всякаква физическа дейност, включително и за ходене пеша. Но пък ходенето денем или вечер пък може да бъде също толкова ефективно, като увеличим разстоянието или темпото. Тогава можем да изгорим и около 300-350 калории в рамките на 60 минути. Индийците имат свещен здравословен принцип - прави 100 крачки след вечеря!

След разходка можем да упражняваме и стречинг за поддържане мускулния тонус и пластичност.

Какви други ползи носи вървенето пеш?

Малцина знаят, но ходенето пеш е ефективно не само за отслабване. Учените отдавна са доказали, че то намалява риска от развитие на диабет, сърдечно-съдови патологии, деменция и дори рак. Рискът от травма или нараняване е минимален, за разлика от бягането. Ходенето също така помага в борбата срещу депресията, повишавайки настроението.

Разходките са много ефективни и за запазване на младостта. Знаете ли, че бръчките на лицето се появяват поради липсата на някои хормони? Именно ходенето пеш ще ви помогне да ги активирате. Съчетайте ходенето с правилното хранене и елементарна грижа за тялото и дори няма да забележите, как само за един месец ще бъдете трансформирани.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама
Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама