Ето кога е най-добре да тренирате според желаните резултати


Ето кога е най-добре да тренирате според желаните резултати
Снимка: iStock/Guliver

Най-подходящото време за спорт е различно за мъжете и жените, твърди американско проучване. Жените изгарят повече подкожни мазнини по време на сутрешните упражнения, докато при мъжете са ефективни вечерните тренировки, съобщава "Би Би Си".

Ранните сутрешни упражнения могат да бъдат от полза за жени, които искат да намалят подкожните мазнини и да нормализират кръвното си налягане.

Разликите в хормоните, биологичния часовник и циклите сън-бодърстване между половете вероятно също играят роля.

Проучването сред 30 мъже и 26 жени - всички активни и на възраст между 25 и 55 години - продължило 12 седмици. Изследователите анализирали ефектите от фитнес програма със стречинг, спринтиране, тренировки за издръжливост и силови упражнения. Едната група тренирала час преди 08:30 часа, докато другата вечер, между 18:00 и 20:00 часа. Всички участници следвали и специално разработен план за хранене. Изследователите измервали кръвното налягане и телесните мазнини на всеки в хода на проучването, както и тяхната гъвкавост, издръжливост и аеробна сила в началото и в края. Всички участници в проучването подобрили цялостното си здраве и представяне през 12-седмичния експеримент, независимо кога са тренирали.

"Най-доброто време за упражнения е най-доброто време, в което можете да го направите и да го включите в графика си", казва д-р Пол Арсерио, автор на изследването. Но той предполага, че се "случва нещо друго", което може да означава, че идеалното време от деня за упражнения е различно за жените и мъжете.

"Въз основа на резултатите, дамите, които се интересуват от намаляване на мазнините в областта на корема и нормализиране на кръвното си налягане, трябва да се стремят да тренират сутрин", казва д-р Арсерио. Това е важно, защото абдоминалните мазнини се натрупват около вътрешните органи, включително черния дроб, и могат да бъдат опасни за здравето.

Д-р Пол Арсерио отбелязва, че дамите, които искат да подобрят мускулния си тонус в горната част на тялото, режима на хранене, както и общото си състояние, трябва да предпочетат вечерни тренировки.

Не е ясно защо времето за спорт дава толкова различни резултати при мъжете и жените. Екипът, провел проучването, твърди, че са необходими още изследвания, за да се разбере повече за процеса.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама