Ето за какво е полезно плуването


Ето за какво е полезно плуването
Снимка: iStock

Ако обичате да плувате, ето защо да го правите по-често.

Плуването се бори с болестите

Да, точно така! Положителните неща от практикуването на този спорт нямат край. Плуването има изключителен ефект за предотвратяване на болести на сърдечно-съдовата система. Хората, които водят по-застоял начин на живот и не се движат много, са предразположени към такива заболявания. Ако имате някакви оплаквания или страдате от подобни болести, плувайте – този спорт укрепва стените на вените и възстановява еластичността на кръвоносните съдове.  Плуването е идеалният спорт, който ще подобри качеството на живот изцяло.

Облекчава натоварването на ставите

Плуването е лек и много приятен спорт. То може да облекчи стреса върху вашите стави, които по-принцип се натоварват при тренировки. Плуването е идеалното упражнение за колената, бедрата и гърба. Ето защо се предпочита пред много други спортове. Плуването помага, ако имате ставни проблеми като артрит, например,  като облекчава болката. При редовно плуване може да намалите риска от хронични заболявания до 50%. Не е ли страхотно?

Край на стреса

Може би сте чували, че водата е един от най-ефикасните антистресови фактори. Затова ако се намирате в депресия, преживели сте нещо неприятно или дълго време сте били под стрес, скачайте в басейна! За минимално време ще се почувствате по-щастливи и спокойни. И това е доказано!

Плуването ще ви зареди с много сили и положителна енергия. Само няколко обиколки в басейна значително ще увеличат количеството на ендорфини в мозъка, като по този начин се стимулира дневната енергия, стресът намалява и вие се чувствате повече от добре.

Бързо и лесно отслабване

И мъже, и жени, които ходят да плуват всяка седмица, отслабват и стават по-привлекателни. Факт е, че след плуване апетитът намалява и то значително, така че отслабването става много по-лесно отколкото при фитнеса, където се чувстваме адски гладни след тренировка.

Хубавото при този спорт е, че съпротивата на водата е 10 пъти по-голяма от съпротивата, която оказва на вашето тяло въздухът. Това е основна причина да горите много калории при плуването – повече от 25% в сравнение с всеки друг спорт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама