Плуването: Защо е супер полезно за тялото?


Плуването: Защо е супер полезно за тялото?
Снимка: iStock

Плуването е уникален спорт. Подхожда на почти всички и има голям лечебен потенциал. Днес ще ви разкажем за големите му ползи за възрастни и деца, а също така защо е изключително важно да плувате правилно.

Лечебни свойства на плуването:

1. Ползи за ставите

Във водата тялото ни губи до 97% от собственото си тегло. Това намалява натоварването на опорно-двигателния апарат. Затова всякакви упражнения, които изпълняваме в басейна, увеличават максимално използването на мускули и сухожилия, без да натоварват ставите и гръбначния стълб. Това е много важно за тези, които имат наранявания на опорно-двигателния апарат.

2. Интензивно изгаряне на калории

Бидейки във вода при температура 27-28 градуса, ние губим голям брой калории. Организъм във вода, опитвайки се да поддържа нормална телесна температура (36,6 градуса), изразходва повече енергия, отколкото когато сме на сушата.

3. Натоварването на всички мускули

Водата е 800 пъти по-гъста от въздуха, така че упражнява постоянен натиск върху тялото. Това позволява да се получи натоварване на всички мускулни групи при най-малкото движение, тъй като винаги трябва да преодоляваме водоустойчивостта.

4 ЕФЕКТИВНИ СЪВЕТА КАК ДА ПРЕБОРИТЕ СТРЕСА

Още някои ползи на плуването:

- нормализира кръвното налягане;

- има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове - по-лесно е за сърцето да доставя кръв до всички органи на тялото във вода;

- развива сърдечно-дихателна система, тъй като има постоянен натиск върху гърдите;

- закалява тялото и укрепва имунната система;

- спомага за развитието на координацията на движенията.

Кога плуването е задължително:

- в напреднала възраст, когато като правило има проблеми със ставно-лигаментния апарат;

- по време на бременност - по това време класовете във водата са един от най-добрите видове тренировки, позволяващи ви да защитите ставите си и релаксиращи мускулите ви;

- за професионални спортисти по време на рехабилитационния период след наранявания;

- за деца - това им помага да растат здрави;

-  случай, че има проблеми с опорно-двигателния апарат, които не позволяват тренировки във фитнес залата.

Защо е важно да плувате правилно?

За да могат упражненията в басейна да донесат максимална полза, е необходимо да плувате технически правилно – в хоризонтално положение. Това позволява гръбначният стълб да се разтегне, което постепенно лекува както изпъкналостта, така и други дефекти на опорно-двигателния апарат.

Плуването включва активно и гръдния гръбнак, който в ежедневието най-често остава заседнал. В резултат на тренировки във вода получаваме подвижност на раменния пояс, за която забравяме през годините.

Плуването е полезно при заболявания като хипертоничност на лумбалния гръбначен стълб, херния и изпъкналост на лумбалния гръбначен стълб и слаб приток на кръв в шийния гръбначен стълб. Плуването увеличава подвижността на гръдния кош и функционалните възможности на организма като цяло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама