4 ефикасни съвета как да преборите стреса


4 ефикасни съвета как да преборите стреса
Снимка: iStock/Guliver

Мислите ли, че сте опитали всички възможни начини да се справите със стреса? Може би не сте направили правилните неща, за да се отървете от това неприятно чувство. Прочетете нашите съвети за това как да преборите стреса лесно!

Правилно дишане

Когато сме в стресиращо състояние, нашето дишане се увеличава, чувстваме се неприятно и това води до депресии. Тогава е хубаво да правите упражнения за правилно дишане за няколко минути на ден. Те ще ви отпуснат и ще се почувствате по-добре. Пет секунди -вдишвайте, следващите пет секунди- задръжте дъха си, а след това бавно издишайте за десет секунди. Тези упражнения намаляват сърдечната честота и стимулират активността на алфа вълните, което е индикатор за спокойно състояние.

Според изследвания от Университета в Цюрих, физическият контакт с любимия човек допринася за производството на анти-стрес хормона окситоцин. Ако имате тежък ден, помолете вашия партньор да подържи ръката си, гушнете се в него и постойте така известно време. Ще видите как бързо ще се почувствате по-добре. Може също така да го помолите да ви направи лек масаж, който ще ви отпусне и така ще се справите със стреса.  

Дръжте под око теглото си

Колкото повече тежите толкова по-изложени сте на стрес. "Кортизол, хормон на стреса, засяга фронталния лоб на мозъка, който е отговорен за лошите мисли.“ казва д-р Лилиан Муджека, психолог. Така че колкото повече е нашето тегло, толкова повече кортизол се произвежда, което води до по-трудно справяне със стреса. Затова се хранете с по-леки храни, движете се повече и ще видите как ще се почувствате много по-добре.

7 УЖ БЕЗОБИДНИ НАВИКА, КОИТО ВРЕДЯТ НА ВЕНИТЕ ВИ

Правете си повече бавни разходки

Колкото по-бързо вървим, толкова повече сме изложени на стрес, според експертите от Калифорнийския университет. Не можете ли да забавите малко темпото? Опитайте да медитирате, когато вървите. Просто обръщайте повече внимание на физическия процес на ходене. Вървете бавно, отпуснете се, насладете се на разходките сред природата. Съсредоточете се върху това, което правите, а не върху това, което се случва около вас.

Не забравяйте здравословната закуска

Колкото повече мазнини съдържа закуската ви, толкова по-лоша е реакцията на тялото към стреса през целия ден. Д-р Тавис Кембъл от Университета в Калгари установява, че хората, които по принцип закусват на крак и ядат по-тежки и мазни храни, са предразположени повече към стрес и депресия. Те имат високо кръвно налягане и сърцето им бие по-бързо от тези, които закусват здравословно и си приготвят овесена каша или кисело мляко с плодове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама