7 уж безобидни навика, които вредят на вените ви


7 уж безобидни навика, които вредят на вените ви
Снимка: iStock/Guliver

Подутите и ясно изразени вени могат да се появят при почти всеки човек и макар обикновено да не са опасни, са доста неприятни. Въпреки че не винаги могат да бъдат предотвратени, има някои ежедневни действия, които ги карат да изпъкват. Ние вярваме, че е по-лесно да правите големи промени с малки стъпки. Затова, ако искате да поддържате вените си здрави, по-добре спрете да…

1. Бръснете краката си ежедневно

Ако сте свикнали да бръснете краката си всеки ден и набързо, не си правите услуга. Случайното порязване може да засегне вените, които са склонни към кървене. Повечето жени се бръснат под топла вода, а както знаем, топлината прави кървенето по-интензивно. За да предотвратите това, заложете на самобръсначки, които са специално създадени за суха кожа и не пропускайте пяната за бръснене.

2. Пропускате екфолирането на краката си

Въпреки че ексфолирането няма да предотврати разширените вени, начинът, по който масажирате краката си, докато нанасяте продукта, определено може да помогне. Той стимулира притока на кръв, което няма да позволи на вените ви да „мързелуват“. Като бонус, подобреното кръвообращение помага да се ускори производството на колаген.

8 НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ В ГОРЕЩО ВРЕМЕ

3. Правите масаж със суха четка

Вероятно сте виждали блогърки, които популяризират масажа със суха четка, и въпреки че предлага някои козметични предимства, може да навреди на вените ви повече, отколкото да помогне. Ако използвате суха четка твърде често или прекалено интензивно, може да получите микропорязвания от четката. Това от своя страна прави вените по-уязвими към инфекция.

4. Тичате

Поддържането на активност определено може да помогне за предотвратяване на развитието на разширени вени, но някои упражнения могат да доведат до това състояние с течение на времето. Разбира се, самото тичане няма да причини разширени вени, точно както бременността или напълняването, но всички тези състояния създават среда за развитие на разширени вени. Докато бягате, увеличеният обем кръв може затрудни циркулацията на кръвта през краката.

5. Консумирате твърде много захар

Захарта води до повишаване на кръвното налягане, което може да увреди и отслаби вените. Също така може да причини възпаление в кръвоносните съдове, което затруднява правилното изпомпване на кръв. Всъщност, дори храни, които изглеждат като по-здравословни алтернативи на сладкиши, като сушени плодове, често са много калорични и с добавени подсладители, което ги прави враг.

6. Носите колани

Ако сте предразположени към разширени вени, може би трябва да преразгледате някои от модните си избори. Плътно прилепналите дрехи изглеждат добре, но те също така ограничават кръвообращението и затрудняват кръвта да преминава от краката към останалата част от тялото ви. Вместо да носите колани или тесни дънки, заложете на по-широки дрехи.

7. Спите по гръб

Докато сънят по гръб може да помогне за предотвратяване на бръчки по лицето, това не е най-добрата позиция за сън, ако страдате от разширени вени. По-добре е да спите на лявата си страна, тъй като отнемате от натиска на най-голямата вена в тялото, която се намира от дясната страна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама