5 начина да се справите с разширените вени


5 начина да се справите с разширените вени
Снимка: iStock/Guliver

Разширените вени, освен че са неестетически, при някои хора могат да причинят болка и дискомфорт. Около 20% от жените в зряла възраст в даден момент се сдобиват с тази „есктра”. Има няколко медицински лечения за това състояние, въпреки че всеки може и сам да облекчи симптомите в доста голяма степен.

1. Упражнения

Редовната физическа активност насърчава по-доброто кръвообращение в краката, което помага да се прокара кръвта, събрана във вените. Освен това, упражненията помагат за понижаване на кръвното налягане на човек, което е друг фактор, допринасящ за разширените вени. Важно е да изберете такива с ниско въздействие върху на мускулите на прасеца – плуване, ходене, йога.

3 ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ, С КОИТО ЩЕ ИЗВАЕТЕ КРАКАТА

2. Компресионни чорапи

Компресионните чорапи се предлагат в повечето аптеки и могат да помогнат чрез оказване на натиск върху краката. Това помага на мускулите и вените да придвижат кръвта към сърцето. Хората, които използват компресионни чорапи с височина до коляното и налягане от 18 до 21 mmHg, намаляват болката само в рамките на 5 дни.

3. Растителни екстракти

Екстрактът от конски кестен, Aesculus hippocastanum L., може да помогне за намаляване на болката в краката, тежестта и сърбежа при хора с хронична венозна недостатъчност, което е основна причина за разширени вени. Екстрактът от морски бор, Pinus maritima, пък ефективно намалява подуването на краката.

4. Промяна в храненето

Храните с високо съдържание на калий, като бадеми, шам фъстък, леща и боб, могат да помогнат на разширените вени, като намалят задържането на вода в организма.

5. Повдигнати крака

Поддържането на краката повдигнати, в идеалния случай на същата височина като сърцето, ще помогне за подобряване на кръвообращението. Това намалява налягането във вените на краката и гравитацията ще помогне на кръвта да се върне към сърцето. Дори да работите в офис, винаги можете да си вземете малка табуретка в офиса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама