5 начина да намалим стреса, причинен от коронавируса


5 начина да намалим стреса, причинен от коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Д-р Евтим Александров и Д-р Петър Иванов към клиника по УНГ на УМБАЛ "Света Анна" София изготвиха кратко ръководство за това какво е COVID-19 и как да се предпазим от него. ВИЖТЕ ТУК!

Те дадоха и няколко ценни съвета как да се справим със стреса, който съпровожда пандемията от коронавирус.

При стресови ситуации или излизане от нашата комфортна зона тялото отделя хормони (кортизол и адреналин), предназначени да ни помогнат да се справим с тях. Това ни е заложено като защитен механизъм, който е пазил нашите прадеди и се е развивал през поколенията. В днешно време тези хормони се отделят от напрежение на работата, натрупана преумора, липса на сън или по-чувствителна нервна система. По време на криза, хората са по-чувствителни, защото чувството за несигурност, недостатъчна информираност и изненада е силно засилено в цялото общество.

Какво препоръчват докторите:

1. Умерена физическа активност

Тялото има нужда от движение и физическо натоварване за нормалното си функциониране. Редовното спортуване води до натурално покачване на хормона на щастието и е естествен антидепресант. Тренировките подпомагат за по-добрия сън и това да се чувствате по-щастливи. В интернет има много програми за тренировки у дома. Подберете програмата за вашето ниво и си създайте режим.

Идеи за тренировки вижте ТУК!

2. Сън и почивка

Сега е времето да си наваксатe пропуснатия сън. Всичко изглежда по-лошо, когато не сте се наспали. Стресът и тревожността често могат да доведат до безсъние и да се окажете в един порочен цикъл. Направете съня си един от вашите приоритети, но недейте проспива целия ден – спете от 6 до 8 часа на ден.

3. Правилно дишане

Когато дишаме бавно и дълбоко, ние караме тялото си да спре да отделя стресови хормони и да започне да се отпуска. Ако се концентрираме върху дишането си, ние можем да разсеем ума си от всичко, което ни притеснява, така че да се съсредоточим само върху това, което се случва в този момент.

Вдишайте дълбоко през носа си - трябва да дишате до крайното слизане на диафрагмата надолу и изпълване на белите дробове докрай, а не повърхностно, само с гърдите. Задръжте за момент и издишайте бавно през устата си. Отделете време да направите няколко повторения и трябва бързо да се почувствате по-спокойни.

Пример: 3 серии по 30 вдишвания и издишвания с почивка между сериите.

4. Позитивно мислене и благодарност

Когато мислим винаги за най-лошото във всеки един случай, е клинично известно като негативно и вредно мислене и може да увеличи тревожността и чувството за паника. Вместо да се насочваме над негативните аспекти от карантината, може да отделим време за нашите близки, с които съжителстваме и да сме по-силни и устойчиви.

Задаването на ТЕЗИ 6 въпроса също ще ви помогне.

5. Доказани билки, които може да си осигурим лесно, и имат доказан ефект срещу борбата със стреса

Всички изброени билки могат да се направят на чай.

Мента - ментолът е естествен седатив и сваля кръвното налягане.

Лайка - съдържа апигенин, антиоксидант, който се свързва със специфични рецептори в мозъка ви, а той може да насърчи по-пълноценен сън и да намали безсънието или хроничната неспособност за заспиване.

Джинджифил - естествен антисептик и силен антиоксидант.

Валериана (Лечебна Дилянка) - подобрява съня, успокоява централната нервна система, има слаб спазмолитичен ефект.

Лавандула - съдържа линалол, терпенов алкохол, който има релаксиращ ефект.

Още една супер полезна натурална напитка научете ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама