Какво се случва с тялото ви, ако плувате 3 пъти седмично


Какво се случва с тялото ви, ако плувате 3 пъти седмично
Снимка: iStock/Guliver

Плуването може да е вашият билет към здравото тяло и спокойната душа, независимо на колко години сте. Не само, че осигурява цялостна тренировка на различни мускулни групи, но също така помага да се справите с напрежението и стреса. Ето още 6 бонуса, които редовното плуване би могло да ви донесе.

1. Белите ви дробове работят по-добре

Редовното плуване може да бъде добър начин за укрепване на белите дробове. Според различни изследвания плуването има предимство дори пред йогата с всички прилежащи към нея техники за дишане, що се отнася до функцията на белите дробове. Това е така, защото плуването увеличава мускулната еластичност на белите дробове и гърдите.

2. Укрепва ставите

Тъй като водата поддържа почти 90% от теглото ви, това е перфектният вид упражнения за тези със ставни болежки, причинена от артрит, например. Ето защо редица специалисти го препоръчват дори пред ходене на възрастни хора, както и на такива с наднормено тегло.

3. Укрепва гърба

Ако прекарвате поне няколко часа от деня на бюро, то със сигурност сте се сблъсквали с болка в областта на шията и гърба. Плуването значително укрепва мускулите на гърба облекчава болката, като ефект ще забележите още след втората седмица.

4. Изгаря доста калории

Ако плувате поне 3 дни в седмицата, със сигурност ще изгорите излишните калории, като същевременно ще укрепите мускулите си. Ако говорим в цифри - 500 калории за 30 минути плуване, което всъщност е двойно повече от това, което бихте изгорили, ако тичате в парка.

5. Забавя процесите на стареене

Според едно проучване плуването 3 пъти седмично забавя процеса на стареене не с години, а с десетилетия. Изследването казва, че това отчасти се дължи на мускулната сила на хората, ключова част от процеса на стареене и влошаването на физическото здраве.

6. Сънят ви ще се подобри

Плуването прави чудеса и за вашия ум и сън. Редица психоаналитици, които се борят с проблемите на тревожността и инсомнията, съветват своите пациенти да посетят басейна.

ОТ КОЛКО СЪН ИМАТЕ НУЖДА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама