Какви упражнения за отслабване да включим в тренировъчната ни програма


Какви упражнения за отслабване да включим в тренировъчната ни програма
Снимка: iStock/Guliver

Има редица фактори, които допринасят за трупането на излишни килограми, включително стрес, нередовно или неправилно хранене, заседяване. Обикновено ако забелязваме, че напълняваме дори когато сме физически активни, може би проблемът е упражненията, които правим, или които тези, които не правим, а може би дори и в начина, по който ги изпълняваме. Прочетете повече за упражненията за отслабване.

Нека да поговорим за това как можем да калибрираме по-добре двигателната си програма така, че тя да работи за нас.

Някои смятат, че няма как да си направим качествена тренировка, ако нямаме на разположение подобаващо оборудван фитнес салон или площадка за упражнения на открито. За наш късмет тези хора не са прави. Дори и в домашни условия можем да изваем завидна фигура, стига да заложим на правилния подход. Можем да тренираме направо на мокета или паркета, а също и върху постелка.

Йога асани за топене на мазнини

Най-добрите йога пози за отслабване са инверсиите. Това са асаните, при които сърцето ни застава под таза. Сред тях са ардха пинча маюрасана (така наречената стойка делфин), ширшасана (стойка на глава), саламба сарвангасана (поза на рамене), сету банда сарвангасана (мост), адхо мука шванасана (т. нар. гледащо надолу куче). Макар и изключително ефективни, тези асани трябва да се избягват, ако имаме определени здравословни проблеми, като например високо кръвно.

Кросфит упражнения в домашна атмосфера

Като че ли сме свикнали да смятаме, че всички домашни тренировки по презумпция са леконатоварващи. Наистина ли е така? По принцип единствената пречка да практикуваме кросфит или табата у дома е, че преди една такава тренировка имаме нужда доста добре да разгреем.

Това не е проблем обаче когато имаме крос тренажор или друг уред, на който да загреем подобаващо преди тренировката. Ако не разполагате с подобна екипировка, можете да скачате на въже, за да загреете и само за 15 - 20 минути ще сте постигнали необходимото ниво на възбуда на мускулните тъкани.

Ако желаете наистина да се предизвикате, можете да пробвате тренировка с непрекъснати повторения AMRAP. Започнете с 10 минути и увеличавайте с по 1 минута всеки ден или с по 5 минути на седмица. Към програмата можете да добавите коремни преси, планк, лицеви опори, клекове. Въртете повторенията в малки серии от по 10 и правете балансирани тренировки, развиващи всички мускулни групи.

Хубаво е да имате тренинг, преди да пробвате да отслабвате с по-силов подход. В противен случай може да претоварите някоя мускулна група или да си навредите на ставите.

Медитация за отслабване

Може и да не ви се вярва, но част от цялото упражнение, свързано с отслабването, е да си почиваме достатъчно както от диетите, така и от гимнастиката. Както говорихме още в началото, когато сме стресирани, често сме склонни да ядем повече. Когато се преуморяваме от спорт и упражнения пък тялото ни изпада в паника и започва да складира калориите, вместо да ги изгаря.

Още по-светкавични резултати можем да постигнем, ако към всекидневната си рутина прибавим някои прости, но изключително ефикасни техники за дишането. На първо място интегрирайте уджаи дишането във всички тренировки. Старайте се да поддържате това дълбоко диафрагмено вдишване и издишване през гърлото, но със затворена уста.

Като част от медитативната практика или просто за няколко минути на ден правете и капалбхати. Това дихателно упражнение добре стимулира вътрешния ни огън, който е двигател на всички жизнени процеси, включително и на метаболизма.

Имайте предвид, че в началото източните дихателни практики може да се окажат предизвикателство, ако нямате предишен опит с йога. Направете първите си стъпки в тази наука задължително с учител и му споделете, ако имате някакви здравословни проблеми, свързани с дихателната система, а също и ако сте склонни към виене на свят. Ако ви е трудно да изпълнявате капалбхати, например, започнете само с четири повторения, после можете да увеличите до осем.

LuckyFit.bg предоставя програми за отслабване без глад и стрес. Те се съобразяват с нашите уникални нужди и носят гарантирани резултати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама