Няколко добри причини момичетата да тренират футбол


Няколко добри причини момичетата да тренират футбол
Снимка: iStock

Днес започва Световното първенство по футбол, което много хора чакат с нетърпение. Не е тайна, че най-големите запалянковци са мъжете, но със сигурност сред феновете има и жени.

Интересно е, че този спорт се счита за много полезен не само за момчета, но и за момичета.

Проучване от април 2017 на UEFA (Съюз на европейските футболни асоциации) сочи, че футболът е особено полезен за момичетата, защото укрепва самочувствието и увереността им.

И още нещо – ако футболните умения се усвоят още в ранна възраст, дават добра основа за други видове спорт по-късно в живота.

Ето и няколко цифри, представени от UEFA, в подкрепа на това.

- 80% от малките футболистки имат по-голяма увереност собствените си сили, защото играят в отбор и са част от футболен клуб, срещу 74% от момичетата, които упражняват друг вид спорт.

- 54 % от футболистките подкрепят твърдението: "Не се тревожа особено, че хората ме обсъждат, защото практикувам точно този спорт" срещу 51 % от момичетата, които практикуват друг спорт.

- 58 % от футболистките на възраст 13-17 години, са убедени, че благодарение на футбола са преодолели липсата на самоувереност, срещу 51% от тези, които се занимават с друг спорт.

Проучването сочи, че момичетата, които се занимават с футбол, имат повече доверие в собствените си възможности в сравнение с тези, практикуващи други спортове. Това е особено важно в тази възраст, когато те влизат в пубертета.

За последните 7 години тази дисциплина си пробива път в Европа все по-успешно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама