Спортен масаж: Ползи и приложение


Спортен масаж: Ползи и приложение
Снимка: iStock/Guliver

Ако целта ви е облекчение на възпалени и напрегнати мускули след тренировка, както и общо отпускане, то спортният масаж е правилният избор.

Какво представлява спортният масаж?

Спортният масаж е систематична манипулация на меките тъкани на тялото, която е фокусирана върху мускулите. При този масаж се използват много различни движения и техники. Тези техники включват: шведски масаж, ефлераж (поглаждане), петрисаж (месене), компресия, триене, тапотемент (ритмично удряне), вибрации, плъзгане и разтягане. Тези движения и техники се използват, за да се помогне на тялото да се възстанови бързо, както и за постигане на максимална физическа кондиция.

Ползи от спортният масаж

Отчетени са много ползи от спортния масаж, някои от тях са полезни за ума (психологически), а някои за тялото (физиологични). Някои от отчетените предимства от този масаж включват:

- увеличен обхват на движение на ставите

- повишена гъвкавост

- повишено чувство на благополучие

- намалено мускулно напрежение

- намалена неврологична възбудимост

- намалени мускулни спазми

- пълноценен сън

- увеличаване притока на кръв

- изчистване от токсините

- намален риск от травми

- бързо възстановяване след тренировки

Проучванията показват, че хората правещи спортен масаж се чувстват по-малко изморени и се възстановяват много по-бързо след тренировка. Отбелязано е и понижено ниво на безпокойство, подобрено настроение, по-добър сън, повишено чувство на благополучие.

Възможните странични ефекти от спортния масаж са лека скованост за 1 до 2 дни особено ако е съчетан с дълбокотъканен масаж, който е с по-силови движения, за да се насочи в дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан, помагайки за по-интензивното им възстановяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама