Спортувате, а няма ефект? Ето няколко причини


Спортувате, а няма ефект? Ето няколко причини
Снимка: iStock/Guliver

Красивото и стегнало тяло е мечта, която с повече труд и воля може да бъде осъществена. Така поне твърдят всички фитнес инструктори. Но постигането му често се оказва отвъд възможностите на много дами. Всеки ден тичате, клякате и вдигате тежести в залата, а резултати така и не идват. Ако това ви звучи познато, значи сте попаднали на правилното място. Ето кои са основните причини, които забавят ефективността на тренировките.

Упражненията не са съобразени с тялото ви

Ако тренировката във фитнес залата вече се е превърнала в рутина, то значи е време за голяма промяна. Много жени следват сходни програми – 15 минути тичане на пътеката, последвани от упражнения за дупе и крака, а за финал - минути, посветени на корема и гърдите. В случай, че 1-часовото потене в залата не дава никакви резултати, то веднага се консултирайте с инструктор за промяна на програмата ви.

Не ядете достатъчно

Тренировъчна програма, комбинирана с нискокалорична диета, определено не е най-доброто решение за вашето тяло. Ако не доставяте на организма си протеини и витамини ежедневно, няма как да очаквате забележителни резултати. Не забравяйте, че никой не е по-умен от собственото си тяло. При неправилно хранене дори има вариант да започнете да качвате килограми, защото сърцето и други органи ще се опитват да се "защитят” и ще складират мазнини.

Поставяте си твърде високи цели за малко време

Много жени спортуват, защото искат да свалят няколко килограма, но и да стегнат мускулатурата си. Интензивните смесени тренировки не са удачен вариант, за да постигнете тези цели. Ето защо много инструктори съветват всеки ден да се набляга на определена част от тялото – например понеделник е денят за крака, сряда за корем и т.н. Това ще ви помогне да се фокусирате по-добре върху проблемните зони, а тялото ви няма да се стресира от хаотичното напрягане.

Не спите достатъчно

Един от най-пренебрегваните фактори е сънят. Ако не си набавяте поне 7 часа качествен сън, тялото ви автоматично влиза в режим на стрес, което пък може да доведе до трупане на мазнини в коремната област.

Не пиете достатъчно вода

Да, звучи банално, но е самата истина. Водата е ключов елемент за успеха на всяка една тренировка. Колкото и старание да влагате във всяка една минута, прекарана във фитнеса, няма да постигнете много, ако не захранвате клетките си с животворната течност. Убедете се, че пиете достатъчно вода преди, по време на и след всяка тренировка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама