Страхотните ползи от джогинга за тялото и организма


Страхотните ползи от джогинга за тялото и организма
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-големите ползи, които носи редовното бягане или т.нар. джогинг, е за цялостното здраве на организма. Факт е, че освен за отслабване, то помага за още много неща.

Ето и списък с някои от най-големите ползи от него:

Помага ни да свалим излишните килограми

Тичането е една от най-подходящите физически дейности за топене на мазнините. Всъщност, с изключение на карането на ски, бягането гори най-много калории на минута в сравнение с всички останали кардио упражнения.

Предотвратява загубата на мускулна и костна маса

Освен че ни помага да поддържаме доброто здраве на вътрешността на тялото, доказано е, че бягането увеличава хормона на растеж, който е основен фактор при изграждането на мускулната маса и на тялото като цяло.

Вижте още: Защо кардио упражненията са толкова полезни

Помага ни в борбата с болестите

Джогингът намалява риска от инсулт и рак на гърдата. Редовното му практикуване е считано като опция за лечение от доста лекари, които го препоръчват на пациентите си, които са изложени на висок риск от остеопороза, диабет и хипертония. Бягането намалява риска от сърдечен удар чрез укрепване на сърцето и понижаване на кръвното налягане.

Помага за намаляване на стреса

Далечните разстояния са идеални за премахване на главоболието, породено от всекидневните проблеми. Какво би било по-добро от няколко часа бягане навън, през които да прочистите ума си и да намерите решения? Скоростното бягане е страхотно за изкарване на агресията и гнева. Вкарайте цялата си енергия в няколко спринта и ще се почувствате по-добре.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама