Табата – супер тренировкa за стегнато тяло


Табата – супер тренировкa за стегнато тяло
Снимка: iStock/Guliver

Табата е високоинтензивна, динамична тренировка, спадаща към така нашумелите "интервални" тренировки. Базира се на модела 20/10. В основата на този прост модел стои принципът на двайсетсекундно интензивно натоварване, последвано от десетсекундна почивка. Обичайно схемата се провежда с 8 повторения. Това означава, че в рамките на 4-минутна тренировка може да се постигнат ползи, еквивалентни на 45-минутно умерено натоварване.

Методът Табата носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. заедно със свои колеги от Националния Институт за Фитнес и Спорт в Токио публикува документираните доказателства за огромния физиологичен ефект от високоинтензивното трениране.

Проучването показва, че една такава тренировка действа благоприятно в няколко направления:

- Топене на мазнините;

- Висока ефективност – повишава едновременно и аеробния, и анаеробния капацитет на мускулатурата;

- Редуциране риска от метаболитен синдром;

- Запазване и дори увеличаване на мускулатурата – повечето продължителни тренировки, особено кардио упражненията, топят мазнините, но водят и до отслабване на мускулатурата. Табата помага за увеличаване секрецията на тестостерон и за поддържане на мускулната маса;

- Забавяне на стареенето – стареенето на клетките и организма като цяло се асоциира основно със забавяне репродукцията на митохондриите – клетъчните структури, отговорни основно за снабдяването с енергия. Краткотрайните интензивни натоварвания стимулират биогенезата на тези органели, а това кара специалистите да определят ефекта от Табата, като еквивалентен на този на фонтана на младостта.

Налице са обаче и допълнителни предимства – пести се много време и упражнението може да се извършва вкъщи.

Важно е да се подчертае, че методът Табата не включва точно определено упражнение или уред. Важно е да се използват упражнения, които бързо увеличават пулса, загряват добре и преди всичко натоварването да е съобразено с индивидуалните здравословни особености при всеки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама