Защо и как да медитираме


Защо и как да медитираме
Снимка: iStock

Медитацията е чудесен начин да укрепите здравето си, да подобрите настроението си и да се чувствате по-свързани с хората около вас. Но може да бъде предизвикателство да разберете как да започнете. Ето няколко съвета, които да ви помогнат:

Започнете без големи очаквания

Медитацията не е бързо решение на всички житейски проблеми. Отнема време, за да извлечете ползите от нея. Гледайте на медитацията като на възможност да опознаете ума си по-добре.

Изберете време за медитация и се придържайте към него

Определете време от деня, в което да медитирате. По този начин по-лесно ще утвърдите практиката като навик и ще бъдете по-склонни да я правите всеки ден.

Избор на подходящо място за медитация

Изборът на стая или пространство за медитация е важен фактор, който ще помогне тялото и умът ви да се чувстват по-комфортно и ще ви позволи по-лесно да преминете към медитация.

Успокойте се и прочистете съзнанието си

След тежък ден може да не успеете веднага да се впуснете в медитация. Може да ви е по-трудно да седите спокойно и да успокоите ума си. Затова се опитайте да отделите няколко минути, в които ще сте покой и след това започнете с медитацията.

Започнете с няколко дълбоки вдишвания, за да успокоите тялото

Няколко дълбоки вдишвания преди началото на медитацията могат да предизвикат реакция на релаксация и тогава тялото започва да се чувства сигурно и спокойно.

Дишане

Същността на медитацията за осъзнатост се състои просто в това да връщате съзнанието си към дишането, отново и отново.

Опитайте отново, дори и да не ви се иска

Силата на медитацията се крие в създаването на рутина и превръщането ѝ в ежедневна практика. Проучване от 2018 г. установява, че медитацията в продължение на 15 минути всеки ден насърчава положителното благосъстояние и намалява нивата на стрес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама