10 от най-полезните храни


10 от най-полезните храни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Д-р Франциска Рубин посочи продуктите, които могат да заменят лекарствата и да ни помогнат да подобрим здравето си, съобщи РИА Новости.

Лекарят е уверен, че ако се храним правилно може да избегнем много болести, но все пак за някои заболявания няма алтернатива за лекарствата. 

Рубин посочва 10 от най-полезните продукти. Това са: овес, мед, джинджифил, картофи, зеле, куркума, масла, сол, лимон и лук. Те може не само да се консумират, но и от тях да се правят маски и компреси с лечебен ефект. 

За здравето на червата най-важни са зелето и овеса. Овесът понижава нивото на холестерин и благодарение на фибрите помага за профилактика на рака, зелето помага да се облекчи храносмилането и е полезно за зрението. 

При външно приложение отварата от овес успокоява кожата. Рубин предлага тя да се използва при невродермит. 

Медът и солта имат дезинфекциращи свойства. Медът е незаменим при бронхит, а компресите с него при артроза. Ваните със солена вода са полезни за болните от подагра. 

Лекарят споделя, че не си представя зима без джинджифил. Тя особено цени ободрителния му ефект и ползата за съдовете. Сред положителни му свойства са разреждането на кръвта, понижаването на нивото на захарта и холестерина и ползата за храносмилането. Обтриването с джинджифил е полезно за бъбреците. 

Растителните масла помагат за здравето на сърцето, уверена е Рубин. По думите ѝ лъжичка зехтин помага на съдовете да са по-здрави, а лененото масло предотвратява образуването на тромби. Освен това маслото от тамян може да е полезно при бронхит - като с него се разтрият гърдите. 

Срещу главоболие Рубин препоръчва да се пие кафе с лимон. При пъпки и акне лекарят препоръчва да се правят маски от мед и куркума. При вътрешен прием те действат срещу възпалителните процеси в организма, което позволява да се намали риска от онкологични заболявания. 

Луковата супа е полезна при борбата с цистита, а варените картофи може да ни спасят от киселини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама