3 лесни начина да спрете паник атака бързо


3 лесни начина да спрете паник атака бързо
Снимка: iStock/Guliver

Освен ако не сте я изпитвали върху себе си, трудно бихте разбрали ужасяващата сила на паник атаката. Известният психолог д-р Даниел Фореш описва тези пристъпи като "интензивен страх или дискомфорт, който достига своя връх в рамките на няколко минути". Повечето хора, страдащи от паник атаки, забелязват симптоми като учестен пулс, изпотяване, треперене, гръдна болка, гадене, замайване, изтръпване в ръцете или краката и чувство, че сте отделени от себе си или от реалността. Ето 3 техники, които могат да ви помогнат при подобно състояние.

1. Дишане през диафрагмата

Паник атаката хвърля тялото ви във "физиологично бедствие", защото мозъкът ви вярва, че то се нуждае от защита. Една от най-ефективните стратегии в тези моменти е диафрагменото дишане. Всъщност, най-голямата грешка е да дишате откъслечно и често през гърдите. Диафрагменото дишане (известно още и като коремно) поставя тялото в покой, дава му силите, от които се нуждае.

2. Подредете мислите си

Когато някой преживява паническа атака, умът му казва, че се страхува от нещо. Според д-р Фореш трябва да положите всички усилия, за да преструктурирате мислите си и да не се поддавате на този негативен натиск. Задавайте си въпроси-опровержения от сорта на "Ами ако това не се случи?".

3.Изправете се срещу проблемите

Хората, страдащи от паник атаки, често се опитват да избягват места, хора, неща или дейности, които предизвикват тези епизоди. Например, ако сте имали криза в ресторант, може да избягвате храненето навън в бъдеще. Или след паник атака по време на шофиране, може да започнете да използвате градския транспорт. Избягващото поведение е точно обратното на това, от което мозъкът ви има нужда, за да започнете да придобивате увереност и компетентност. Вместо това, опитайте бавно да се изправите пред ситуациите, от които се страхувате.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама