5 грешки, които допускате, докато използвате телефона си


5 грешки, които допускате, докато използвате телефона си
Снимка: iStock/Guliver

Мобилните телефони са се превърнали в неразделна част от ежедневието ни и дори мисълта, че може да сме го забравили у дома, ни притеснява. Знаете ли обаче, че устройството може да ви навреди по повече начини, отколкото предполагате? Ето кои са често срещаните грешки, които допускате и как да се наслаждавате на технологиите по-здравословно.

1. Спите с него

Мобилният телефон е електромагнитен предавател и приемник. Това означава, че излъчва радиовълни. Изследванията продължават да доказват как те могат да навредят на мозъка, ако ви облъчват продъжителен период от време (например 8 часа). Ако ви е трудно да го изключите напълно или да го преместите в друга стая, докато спите, опитайте да го държите в самолетен режим.

2. Излагате се на синя светлина твърде дълго

Светлината от екрана ви потиска мелатонина - хормона, който регулира цикъла ви на сън. Освен това, причинява главоболие и проблеми със зрението. Затова, ако четете книга на устройството си, по-добре използвайте режим „сепия“.

3. Използвате го, когато нямате добро покритие

Всички сме попадали в райони, където покритието на мрежата не е особено добро. Това всъщност означава, че телефонът ви издава по-силен сигнал като предавател, а повече излъчена енергия означава повече вреда за вашето здраве. Колкото по-ниско е покритието на сигнала, толкова по-далеч дръжте устройството.

4. Постоянно го държите в ръка

Има няколко проучвания, които се фокусират върху връзката между мобилните телефони и рака. Сигналът за предаване, който е около 900 MHz, кара телефона ви да се нагрява, а кожата на свой ред поглъща лесно тази топлина. Със сигурност съотношението на абсорбция намалява драстично, когато поддържате известно разстояние.

5. Имате лоша стойка

Известен факт е, че използването на мобилни телефони причинява изкривявания на палеца, по-известни като теносиновит. Има и друго здравословно състояние, наречено „text neck“ (бел.ред. „текстова шия“). Както подсказва името, когато навеждате врата си напред, за да погледнете екрана, стресът върху шийните прешлени се увеличава постепенно. И с течение на времето теглото, което усеща шията ви, може да е 5 пъти повече от действителнототегло на главата ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама