Ето какво причиняват смартфоните на здравето ни


Ето какво причиняват смартфоните на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Използването на съвременните мобилни устройства води до мускулна атрофия, сухота в очите и късогледство, твърдят руски лекари.

Успокоителното е, че употребата на смартфони и таблети не се свърза с повишен риск от онкологични заболявания.

"Продължителното взиране в екрана кара хората да мигат значително по-рядко. До пет пъти по-рядко", твърди офталмологът д-р Ирина Лещенко от руската Федерална медико-биологична агенция.

Според нея човек е нормално да мига 15-17 пъти в минута, а използването на мобилни устройства намалява това число значително — до 3-5 пъти, а понякога дори до 1 път в минута.

Това по-рядко мигане води до сухота, зачервяване и усещане за наличие на пясък в очите.

Продължителното взиране в екрана на устройствата води до появата на късогледство след навършването на 20 години, у хора, при които то не е генетически заложено.

Онкологът проф. Николай Жуков обаче успокоява потребителите, че употребата на смартфони по никакъв начин не повишава вероятността от развитие на злокачествени тумори.

Постоянната и повсеместна употреба на всевъзможни мобилни електронни джаджи обаче води до обездвижване, което се превръща в бич за съвременното западно общество.

Продължителното седене в неправилно положение, в каквото се намира човек, който работи с телефон или таблет, води до нарушения на стойката — кифоза, сколиоза или познатото изгърбване, твърди ортопедът Сергей Дедов.

"Проблемът сега е, че децата не спортуват. Седят у дома и се занимават с електронни устройства. Обездвижването е бич за нашето време. От него идват и останалите проблеми — децата растат слаби и имат гръбначни изкривявания. Развиват мускулна атрофия", пояснява Дедов.

Експертите са единодушни, че ако искаме да избегнем неблагоприятни последици за нашето здраве, то следва да намалим времето, което прекарваме пред екрана.

"Най-важното е да се поотдалечим от таблетите и телефоните, а на децата трябва забраним да използват устройствата по-дълго от два часа", подчертава Дедов. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама