5 храни, които трябва да ядат жените след 40


5 храни, които трябва да ядат жените след 40
Снимка: Istock

След 40 години нивата на естрогена спадат. Това води до покачване на инсулина - хормон, който помага на тялото да използва захарта. Нивата на щитовидната жлеза спадат. Тази комбинация ви прави по-гладни. В крайна сметка ядете повече и изгаряте по-малко калории. Голяма част от наддаването на тегло се случва около корема.

Вижте още: Могат ли хората с диабет да ядат мед?

Днес ви представяме 5 храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ви, ако сте минали 40 години:

1. Зелен чай вместо кафе

Зеленият чай е отлична детоксикираща супер напитка, която поддържа бързия метаболизъм при жените на оптимално ниво. Катехините в зеления чай епикатехини (EC), епигалокатехин галат (EGCG) и епигалокатехин (EGC) са антиоксиданти, които помагат за пречистването на вредните кислородни радикали и противодействат на окислителното увреждане на клетките, ДНК и клетъчните функции.

2. Ябълки

След 40 години жените трябва да включват сезонни плодове в ежедневната си диета. Сред всички плодове, ябълките са една от най-добрите антиоксидантни храни, които са богати на флавоноиди и диетични фибри, поддържат възпаленията на тялото под контрол, подобряват метаболизма, понижават LDL (лошия) холестерол, подобряват липидния профил и инсулиновата чувствителност.

3. Богати на протеини храни

Напредвайки от 40 до 50, средното женско тяло в идеалния случай се нуждае от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, за да предотврати загубата на мускулна маса. Особено ако има заседнал начин на живот, синтезът на мускулен протеин намалява (по-бързо, ако физическата активност е ниска). Следователно достатъчен дневен прием на протеин след 40 е много важен.

Някои от добрите източници на протеини са бялото месо, като пилешки гърди и риба, растителни протеини като бобови растения, боб, тофу, гъби и соя.

Вижте още: 4 билки, които трябва да присъстват в дома на всяка жена

4. Семена от сминдух

Ако има чудна съставка, която може да засили метаболизма ви след 40, това е сминдухът. Екстрактът от семена на сминдух помага за подобряване на метаболизма чрез намаляване на мастната тъкан в тялото и повишаване на храносмилателните ензими, нивата на кръвната захар, антиоксидантите и инсулиновата чувствителност.

5. Канела

Канелата обикновено се използва за подобряване на вкуса на сладкиши и палачинки. Но тази скромна подправка също е естествено средство за отслабване, което действа чрез засилване на метаболизма.

Канелата помага за повишаване на инсулиновата чувствителност, понижаване на нивата на кръвната захар и понижаване на кръвното налягане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама