5 неща, които могат да причинят безплодие при жените


5 неща, които могат да причинят безплодие при жените
Снимка: iStock/Guliver

Тревожната статистика е, че средно около 10 на всеки 100 жени срещат проблеми със забременяването. Човешкото тяло действа по наистина мистериозни начини, когато става дума за създаване на нов живот, но има и определени фактори, които могат да повлияят на вероятността от зачеване. Понякога най-тривиалните неща могат да намалят плодовитостта и да съсипят шансовете ви да забременеете бързо. Ето кои са те.

1. Твърде много упражнения

Въпреки че упражненията могат да повишат плодовитостта, особено сред жените с наднормено тегло, прекалено интензивните тренировки всъщност не работят във ваша полза. Лекарите предполагат, че физическото претоварване влияе на нивата на хормоните и на менструалния цикъл, причинявайки ниски нива на прогестерон. Това може да предотврати имплантирането на оплодена яйцеклетка.

2. Високи нива на стрес

Точната връзка между безплодието и стреса все още не е известна, но много изследователи са стигнали до извода, че психологическият дискомфорт и тревожността влияят на шансовете за забременяване. Освен това, много жени започват да се притесняват от невъзможността да заченат през първите няколко месеца, а това води до високи нива на кортизол и адреналин, отключвайки различни метаболитни дисфункции.

3. Възраст

Броят на яйцеклетките, които една жена ще произведе през живота си, се определя в деня на раждането й. Ето защо с годините те остаряват и се влошават по качество – ако между 20 и 25 години една жена има 25-30% шанс да забременее от първия месец, тази вероятност намалява с 0.5% с всяка изминала година. Дори ин витро процедурите не винаги могат да преодолеят възрастовите усложнения.

4. Нездравословно тегло

Оказва се, че наднорменото тегло е сериозна причина за безплодие в 12% от случаите. Нездравословните килограми могат да причинят проблеми с нивата на хормоните, които от своя страна водят до нарушения в овулацията, нередовни менструални цикли и повишават риска от спонтанни аборти. За щастие, 70% от жените, които успяват да свалят 7-10кг в рамките на 3 месеца, успяват да заченат без допълнително лечение.

5. Излагане на определени химикали

Мислим си, че козметичните продукти, които използваме върху кожата и косата си, са безопасни, но това не винаги е така. Изследванията показват, че някои химикали, като фталати и парабени, могат да причинят ендокринни смущения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама