Сутрешните напитки са не само освежаващи, но и пълни с хранителни вещества, които помагат за презареждане на тялото и неговите механизми. Една такава сутрешна напитка, която може да ви помогне да се презаредите, е сокът от моркови и джинджифил. И двете съставки са богати на хранителни вещества и са освежаваща и ароматна сутрешна напитка, която помага на тялото по различни начини.
Как да си направите сок от моркови и джинджифил
Измийте, обелете и нарежете 2-4 моркова и парченца джинджифил с дължина 2,5 см. Пасирайте ги заедно с 1 чаша вода. Прецедете през фина цедка. Изстискайте 1/2 ч.л. лимонов сок. Сервирайте прясно.
Още: 3 тайни послания във вашата слюнка, които не бива да игнорирате
Ползи
Укрепване на имунитета
Морковите са богати на витамин А, С и антиоксиданти, докато джинджифилът има противовъзпалителни и антивирусни свойства. Заедно те помагат за укрепване на имунитета и борбата с инфекциите. Според проучване, антиоксидантните, противовъзпалителните и имуномодулиращите ефекти на каротеноидите, полифенолите и витамините в морковите допринасят за техните имуностимулиращи качества. От друга страна, джинджифилът е показал ползи за намаляване на активността на заболяванията при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит чрез модулиране на имунните отговори и възпалението.
Полезно за очите
Още: 7 важни неща за тазовото дъно, от които жените могат да се възползват
Морковите са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А и се смята за от съществено значение за доброто зрение. Според проучване на Здравния университет в Юта, бета-каротинът в морковите се превръща от организма във витамин А, основно хранително вещество за здравето на очите. Морковите съдържат и лутеин, антиоксидант, който предпазва очите от вредна светлина и може да намали риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Тежкият дефицит на витамин А може да причини слепота, а адекватният витамин А помага за предотвратяване на катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (ВМД).
Подпомага храносмилането
Твърди се, че джинджифилът стимулира храносмилателните ензими и намалява подуването на корема, докато сокът от моркови успокоява стомашната лигавица. Заедно те подобряват храносмилането и помагат за облекчаване на киселинността или газовете. Според едно проучване, една чаша нарязани моркови осигурява около 3,58 грама фибри, които поддържат оптималната функция на храносмилателната система. Адекватният прием на фибри от моркови помага за увеличаване на обема на изпражненията, насърчава редовното изхождане и може да намали риска от колоректален рак. А що се отнася до джинджифила, според едно проучване, той стимулира храносмилателните секрети и ензими, подпомагайки разграждането и усвояването на хранителните вещества и намалявайки стомашно-чревното възпаление, което може да е от полза при възпалителни заболявания на червата и да предпази храносмилателната система от други проблеми.
Полезно за здравето на сърцето
Още: 6 ранни симптома на мастен черен дроб, не ги подценявайте
Твърди се, че и двете помагат за намаляване на възпалението, понижаване на лошия холестерол (LDL) и подобряване на кръвообращението, което поддържа сърцето здраво и намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. Според проучването, пиенето на пресен сок от моркови ежедневно може да увеличи общия антиоксидантен капацитет и да намали липидната пероксидация при хората, което може да защити сърдечно-съдовата система чрез намаляване на оксидативния стрес, ключов фактор за сърдечни заболявания. Твърди се също, че биоактивните съединения на джинджифила, включително гингероли, шогаоли и терпени, допринасят за неговите сърдечно-съдови ползи чрез намаляване на кръвното налягане, понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите.
Моркови за чиста кожа
Антиоксидантите в морковите и почистващите свойства на джинджифила помагат за изхвърлянето на токсините, намаляването на акнето и насърчаването на чиста, сияйна кожа отвътре. Твърди се, че кората на моркова съдържа по-високи концентрации на каротеноиди (включително бета-каротин) и фенолни киселини в сравнение с месестата част на корена, които допринасят за антиоксидантната активност, предпазваща кожните клетки от оксидативно увреждане и преждевременно стареене. Също така се казва, че антиоксидантните свойства на джинджифила защитават кожните клетки от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали, което допринася за забавяне на стареенето на кожата, намаляване на бръчките и предпазване от фотостареене, предизвикано от UV лъчение.