5 причини да ядете домати всеки ден


5 причини да ядете домати всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно сте чували, че доматите се свързват със съединение, наречено ликопен, което има много ползи за здравето. Всъщност всеки червен зеленчук или плод съдържа малко или много ликопен, тъй като той придава яркочервения им цвят. Разликата е, че един суров домат съдържа средно около 2-3 грама от веществото, а чаша доматен сок достига дори до 5 грама. Ето как ликопенът и неговите свойства могат да повлияят на човешкото тяло.

1. Защитават кожата ви

Според известно проучване доматите могат да помогнат за защитата от UV лъчи и да намалят риска от слънчево изгаряне. Изследователите смятат, че това се дължи на високата концентрация на каротеноиди, който е компонент на ликопена. Разбира се, не можем да заменим слънцезащитните продукти само с консумация на домати, но пък с консумацията им увеличаваме времето, което можем да прекараме на слънце без последици за здравето на кожата.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ ТИКВИЧКИ

2. Полезни са за сърцето

Ликопенът е антиоксидант, който може да предпази клетките в тялото ви от окисляване. Някои проучвания показват, че хората, които консумират ликопен, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, диабет и инсулти.

Освен това, доматите са богат източник на други витамини и хранителни вещества, като витамини В, Е и флавоноиди, които също се грижат за здравето на сърцето ви.

3. Подобряват зрението ви

Освен ликопен, доматите съдържат няколко други хранителни вещества, като лутеин и бета-каротин, които са полезни за очите. Разбира се, те не могат да премахнат диоптър, но пък предпазват очите от синя светлина и заболявания, като катаракта.

4. Засилват имунната ви система

Като снабдите тялото си с ликопен, можете да намалите молекулите, наречени свободни радикали, които могат да увредят клетките ви и да отслабят имунната ви система.

5. Укрепват костите

Доматите могат да подпомогнат и за здравето на вашите кости. Те са добър източник на витамин К и калций, които могат не само да поддържат костите ви в добра форма, но и да помогнат за възстановяването на костната тъкан.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама