5 причини да спрете да спите на дясната си страна или по корем


5 причини да спрете да спите на дясната си страна или по корем
Снимка: iStock

Някои от най-сериозните хронични проблеми като киселини и болки в гърба могат да бъдат причинени от неправилна поза при сън. Въпреки че всички знаем колко е важно да се наслаждаваме на добър нощен сън, не става дума само за това какво се чувстваме удобно. Трябва да е повече за това какво е най-добро за нашето тяло. Сънят заема или поне трябва да бъде огромна част от живота ни и ето защо трябва да преразгледаме навиците си.

Ето как някои от проблемите, с които се сблъскваме, може да са свързани с най-често срещаните неправилни пози за сън, като спане по корем или на дясната страна, и защо.

1. Предизвиква киселини

Лежането хоризонтално, отдясно или право по гръб може да причини проблем, наречен гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), или да влоши този проблем за всеки, който го изпитва. Това се случва, когато киселината и съдържанието на стомаха се издигнат в хранопровода. Клапата, която пречи на киселината да се върне обратно от областта на стомаха, не може да контролира обратния хладник поради гравитацията в тези позиции и съдържанието на стомаха се отвежда до дъното на хранопровода, причинявайки киселини, дистрес, вкус на киселина в устата, лош дъх и понякога дори болка в гърдите.

По-добре е да:

Спите на лявата си страна и добавите наклон в горната част на тялото си. Доказано е, че това помага на хората, които изпитват гастроезофагеална рефлуксна болест да почувстват облекчение. При спане така стомахът е в правилната позиция, която принуждава храната да остане в стомаха и да не изтича в горната част на стомаха и извън клапата на хранопровода.

Вижте още: Безсъние: Лекар разкрива просто упражнение, което ще ви помогне (ВИДЕО)

2. Лошо е за гръбнака и гърба

Тази поза при сън е свързана с хронична болка в гърба, според експертите. Натискът върху гърба и гръбнака ви през нощта в тази поза е екстремен, защото по-голямата част от теглото ви се задържа в тези части на тялото. Гръбначният стълб не е поставен в естествена позиция и това е причината понякога да се чувствате изтръпнали или да имате нужда от разтягане, когато сменяте позициите.

По-добре е да:

Ако не можете да заспите в друга поза, тогава можете да коригирате тази поза за сън по начин, който помага на гръбнака ви да се извие естествено. Опитайте да поставите 2 възглавници под тялото си, една под таза и друга под главата. Въпреки това, най-добрата позиция за сън за намаляване на болката в гърба е да направите същото, докато лежите по гръб или се обръщате настрани с възглавница под главата и една между краката.

3. Може да причини хронични проблеми с врата

Невъзможно е да дишате правилно, когато спите по корем, ако не обърнете врата си настрани. Тази позиция на сън може да доведе до развитие на хронични проблеми с шията, като дискова херния, тъй като главата и гръбнакът ви не са подравнени и вратът ви е принуден да се извива. Поредицата от кости в гръбначния мозък са защитени от дискове. Постоянната лоша поза за сън може да увреди желатиновите части на тези дискове и да доведе до хронична болка.

По-добре е да:

Спането по гръб е най-естествената позиция за цялото ви тяло. Лекарите препоръчват тази поза на хора, подложени на хронична болка в гръбначния стълб от артрит. Най-добре е да спите с малък наклон под врата си с дунапренена възглавница. Можете също да опитате с възглавница под всяка ръка, за да освободите напълно врата си от тежестта и натиска.

Вижте още: Въртите се, докато спите, ето на какво може да е симптом това

4. Може да причини бръчки

Спането с едната страна на лицето върху възглавницата е неизбежно, когато спите по корем или настрани. Проучванията показват, че това е най-лошото нещо, което можете да направите на лицето си, тъй като натискът, приложен от двете страни на кожата на лицето ви, може да причини мимически бръчки с течение на времето.

По-добре е да:

Спането по гръб е най-доброто решение за избягване на бръчки. Лицето ви не е натиснато върху възглавницата, порите на кожата ви могат да дишат и вие избягвате натиска по всякакъв начин.

5. Добавя ненужен натиск върху гърдите ви и може да причини проблеми

Като жена е наистина важно да знаете коя позиция е най-добре да избягвате за здрави гърди. Експертите казват, че с легналата позиция оказвате ненужен натиск върху гърдите си, което може да причини болка в някои случаи. От друга страна, спането на ваша страна може да доведе до увисване на гърдите с течение на времето, защото гравитацията естествено ги дърпа надолу.

По-добре е да:

Опитайте да спите по гръб. Това също ще ви помогне да поддържате гърдите си отпуснати, без да добавяте допълнителен натиск върху гърдите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама