Въртите се, докато спите, ето на какво може да е симптом това


Въртите се, докато спите, ето на какво може да е симптом това
Снимка: Istock

Вие мислите, че просто лягате и заспивате в една поза на възглавницата, а след това просто се будите на другата страна, но ще се изненадате, че средно човек се върти между от 40 до 50, докато спи.

Вижте още: Ако пиете прекалено много течности, може би имате този проблем

Когато имаме безсъние, може да се движим по-малко, но при нормални обстоятелства ние сме естествено по-активни.

Ако вашият партньор се оплаква, че по цяла нощ се въртите и го бутате, вижте каква може да е причината:

Специфични видове движения на съня, като синдром на неспокойните крака и периодични нарушения на движението на крайниците, обяснява д-р Стивънсън, са свързани със стрес, депресия, фактори на начина на живот, като висока консумация на кофеин и дори определени медицински състояния като диабет, сърдечни заболявания и апнея.

"Тези нарушения на съня, ако не и самите движения, са свързани с по-лошо качество на съня, но ако се чувствате отпочинали през деня, вероятно нямате проблем. Ако обаче в определени моменти през деня усещате, че имате нужда да подремнете, това е индикация, че не спите достатъчно или имате лошо качество на съня“, казва лекарят.

Как да си осигурим спокоен сън?

Ако се въртите прекалено много през нощта, трябва да изключите няколко неща от ежедневието си.

Ако сте фен на добрата вечерна тренировка, лошата новина е, че това може да накара тялото ви да не желае да се отпусне, защото е пълно с енергия.

Едно нещо, което можете да направите, за да се опитате да получите по-спокоен и качествен сън, е да не спортувате вечер, а сутрин, особено ако имате синдром на неспокойните крака“, съветва д-р Стивънсън.

Вижте още: Важно е да знаете: Какво се случва с тялото ви след 40

Храната, която консумираме значително влияе върху това колко добре спим и лекарят отбелязва, че консумацията на по-малко сол, захар и кофеин и повече витамин В12, желязо, фолат и магнезий може да помогне.

Прекарвайте по-малко време на телефона си преди лягане и поддържайте спалнята си чиста, хладна и тъмна, добавя тя, за да ви помогне да спите по-добре.

В допълнение към горното, опитайте се да се откажете от следобедната чаша кафе и проверете какви лекарства приемате, тъй като някои като антидепресанти и антихистамини могат да повлияят на качеството на съня ви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама