5 вида периодично гладуване, с които да отслабнете


5 вида периодично гладуване, с които да отслабнете
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно сте чували за периодичното или непостоянно гладуване и искате да го пробвате. Съществуват различни методи и трябва да изберете този, който най-добре ви подхожда. Затова сме описали 5 от най-популярните, за да направим нещата простички. Но преди това, нека първо разберем каква е тази диета.

Периодичното гладуване обикновено включва ограничаване на храната за определен период от време, дори и през деня. Какъв е смисълът от това? Доказан е като ефективен инструмент за отслабване, тъй като ограничава приетите калории и желанието за захар. Другите ползи за здравето включват намаляване на риска от диабет, подобряване на нивото на кръвната захар, по-добро храносмилане (по-малко подуване), повече енергия и подобрен фокус и психическа яснота.

Що се отнася до рисковете, тази диета е безопасна, стига да избягвате преяждането по време на зареждането. Хората с диабет, сърдечна недостатъчност или сърдечни заболявания, бременните или под 18-годишна възраст, трябва да се въздържат от тази диета.

Ето различните начини, по които може да започнете периодичното гладуване.

16:8

Този метод включва гладуване в продължение на 16 часа и от две до три хранения по време на 8-часов период за хранене. Пример за това е да се отрежат ястията в 8 часа сутринта - до обяд на следващия ден.

За кого е идеален този вариант: Някой, който обикновено няма време за закуска сутрин.

5: 2 или бърза диета

Това изисква ограничаване на калориите ви до 500 на ден два пъти седмично. Може да ядете както обикновено през останалите пет дни, но двата ви дни на хранене не трябва да бъдат последователни.

За кого е идеален този вариант: Някой, който търси гъвкавост.

Ядеш, Спираш, Ядеш

Този метод включва гладуване за 24 часа един или два пъти седмично. Никакви храни не са забранени през останалата част от седмицата. Колко време сте решили да не ядете и да започнете да ядете на следващия ден, зависи изцяло от вас.

За кого е идеален този вариант: Някой, който иска само да се чувства на диета за един или два дни в седмицата, не повече.

Диетата на воините

Постите цял ден и ядете една голяма вечеря. Въпреки това - сурови плодове и зеленчуци, пресен сок или няколко порции белтъчини се допускат в часовете, когато бързате.

За кого е идеален този вариант: Някой, който вече е следвал други диети.

Един ден ядеш, на другия - не

Както подсказва името му, този вид диета изисква постене за един ден, обикновено се яде на следващия ден и после пак се повтаря същото.

За кого е идеален този вариант: Някой, който е готов да постигне крайни резултати на отслабване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама