6 безспорни ползи от сушените кайсии


6 безспорни ползи от сушените кайсии
Снимка: iStock/Guliver

От древни времена на сушените кайсии се приписват редица полезни свойства, някои от които съвременната наука е успяла да потвърди. Не е тайна, че този вкусен сушен плод е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Добавяйте сушени кайсии към ежедневното си меню през студените месеци и ще доставите на тялото си ценни хранителни вещества, съветват диетолози пред "РИА Новости".

Ето някои ползи от сушените кайсии:

1. Предотвратяват рак и преждевременно стареене

Сушените кайсии съдържат голямо количество витамин Е (алфа-токоферол), който има антиоксидантни свойства. Редовната консумация на сушени кайсии намалява риска от рак на дебелото черво с 15%. Освен това витамин Е потиска окислителните процеси в организма, като по този начин предотвратява ранното му стареене.

2. Предотвратяват развитието на анемия

Сушените кайсии са ценен източник на желязо. Съдържат и достатъчни количества витамин С, който улеснява усвояването на желязото от чревната флора. При лечение на анемия с лекарства, съдържащи желязо, сушените кайсии могат по-бързо да запълнят дефицита на желязо в организма.

СИРОПЪТ ОТ ЧЕРЕН БЪЗ ПРАВИ ЧУДЕСА ЗА ОРГАНИЗМА

3. Подобряват умствената бодрост

Комбинацията от витамини от група В, витамин Е, фосфор и магнезий прави сушените кайсии незаменим компонент за поддържането на централната нервна система. Ежедневната консумация на сушени кайсии помага за подобряване на умствената дейност, нормализиране на концентрацията, намаляване на ефекта от ежедневния стрес и зимната депресия върху централната нервна система.

4. Намаляват кръвната захар

Сушените кайсии имат нисък гликемичен индекс и поради изобилието от фибри забавят усвояването на други въглехидрати, което създава допълнителна защита. Сушените кайсии са способни да нормализират метаболизма на захарта в организма.

5. Профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания

100 грама сушени кайсии съдържат повече от 60% от дневната стойност на калий и повече от 26% от дневната стойност на магнезий. И двата елемента са необходими, за да се осигури нормален контрактилитет на миокарда. Сушените кайсии се включват в диетата на хора, страдащи от исхемична болест на сърцето, аритмия, атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

ЗАЩО ВИТАМИН В12 Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО

6. Помагат за отслабване

Диетолозите препоръчват сушените кайсии с цел отслабване и предотвратяване на затлъстяването. Всичко е свързано с фибрите, които са част от сушените оранжеви плодове. Те увеличават размерите си в стомаха и в резултат на това чрез рефлекторни и неврохормонални механизми центровете за глад в мозъка се инхибират. Намаляването на апетита е дълготрайно и може да продължи между 6-8 часа. Сушените кайсии предотвратяват развитието на мастна хепатоза - чернодробно заболяване, свързано с нарушен метаболизъм на мазнините.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама