6 храни и напитки, за които черният ви дроб ще е благодарен


6 храни и напитки, за които черният ви дроб ще е благодарен
Снимка: Istock

Функцията на черния дроб в организма ни е незаменима. Този орган не само пречиства кръвта от токсините, но и съхранява витамини, минерали, хранителни вещества, които впоследствие се използват за енергия. Имунната система е устроена да предпазва черния дроб от токсините, но той от своя страна предпазва нея от претоварване.

Вижте още: Ето защо Митко Бербатов яде всеки ден фурми

Днес ви представяме 6 начина, с които да подпомогнете работата на черния дроб.

1. Кафе

Кафето е една от най-добрите напитки, които можете да пиете за подобряване на чернодробната функция. Проучвания показват, че пиенето на кафе помага за намаляване на риска от цироза или трайно увреждане на черния дроб при хора с хронично чернодробно заболяване. Кафето повишава нивата на антиоксиданта глутатион. Той неутрализира вредните свободни радикали, които се произвеждат естествено в тялото и могат да увредят клетките.

 2. Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа антиоксиданти, които естествено защитават черния дроб. Двата основни антиоксиданта, открити в грейпфрута, са нарингенин и нарингин.

Тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на развитието на чернодробна фиброза - вредно състояние, при което се натрупва прекомерна съединителна тъкан в черния дроб. Нарингинът противодейства на някои от отрицателните ефекти на алкохола върху черния дроб.

3. Сурови ядки

Консумирането на ядки е лесен начин да се предпазите от Неалкохолни мастни заболявания на черния дроб (NAFLD). Ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Тези съединения помогнат за предотвратяване на възпалението и оксидативния стрес на черния дроб.

4. Мазни риби

Мазната риба съдържа омега-3 мастни киселини, които са здравословни мазнини и помагат за намаляване на възпалението на черния дроб, а ѝ понижават риска от сърдечни заболявания.

Анализ от 2016 г. установи, че омега-3 мастните киселини помагат за понижаване на чернодробните мазнини и триглицеридите.

5. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на вредното влияние на свободните радикали в организма и намаляват риска от развитие на ракови заболявания. Многобройни проучвания и изследвания показват връзката между консумацията на кръстоцветни зеленчуци и профилактиката на чернодробни заболявания. Тези зеленчуци съдържат съединения като глюкозинолати и индол-3-карбинол, които доказано могат да предотвратят клетъчните изменения.

Най-полезни за черния дроб са:

- броколи

- брюкселско зеле

- зеле

- карфиол

6. Чесън

Чесънът се счита за суперхрана заради високото си съдържание на антиоксиданти. Той е много богат на сяра, витамини, минерали, които подпомагат детоксикацията на черния дроб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама