6 сигурни знака, че стресът ви идва в повече


6 сигурни знака, че стресът ви идва в повече
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек се чувства напрегнат в даден момент от живота си – дали заради краен срок в работата, здравословно състояние на роднина, или пък други ангажименти, няма как да избягаме от стреса. Проблемът идва, ако той се превърне в хронично състояние. Днес ще ви запознаем с първите признаци, които не бива да бъдат подценявани, защото са само малка част от всички проблеми и заболявания, до които води стресът.

1. Кожни раздразнения

Псориазис, акне и редица други кожни заболявания могат да бъдат причинени от стрес. След редица изследвания, учените са доказали, че освен хормонални нарушения, при учениците има пряка връзка между високото ниво на психологически стрес и кожните проблеми.

2. Рязка промяна на теглото

Може да сте изпадали в ситуация, в която да не можете да контролирате теглото си с диети или физически упражнения. Оказва се, че стресовите ситуации увеличават производството на хормона кортизол, който е отговорен за метаболизма на мазнините и въглехидратите и поддържането на кръвната захар. Ако човек произвежда твърде много хормон, ще яде повече, тялото ще произвежда по-малко тестостерон и съответно ще гори по-малко калории.

3. Чести настинки

Не обвинявайте студеното време, тъй като това е само "последната капка в чашата" за тяло с отслабена имунна система като цяло. Ако се разболявате често, помислете за нещо, което ви притеснява в живота и се опитайте да го премахнете.

настинка

4. Стомашно-чревни нарушения

Налице е научно доказателство, че стресът може да има отрицателен ефект върху стомашно-чревния тракт. Понякога лекарствата за стомашно болка и констипация не помагат. Ако и при вас е така, може би посещение при психолог може да бъде много полезно.

5. Затруднения с концентрацията

Хората, които са били подложени на стрес продължителен период от време, трудно се концентрират върху задачите си. Ако забележите, че сте станали по-малко фокусирани от обикновено, може би е време да забавите темпо и да си починете.

6. Косопад

Учените са категорични, че стресът е отговорен за оплешивяването при мъжете и оредяването на косата при нежния пол. Разбира се, за да сте сигурни, че това е причината, първо е редно да сте опитали различни средства за борба с косопада като витамини и козметика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама