7 неподозирани ефекта от кафето върху организма


7 неподозирани ефекта от кафето върху организма
Снимка: iStock

Кафето, с високото си съдържание на кофеин, може да има значителни ефекти върху човешкото тяло. При консумация кофеинът бързо навлиза в кръвния поток, стимулира централната нервна система и блокира ефектите на аденозина, невротрансмитер, който насърчава релаксацията и сънливостта. Освен този добре познат ефект, има някои други любопитни резултати.

1. Ефектът започва след една глътка

Кофеинът демонстрира ефективно усвояване в човешкото тяло, като незабавното му въздействие обикновено се проявява в рамките на 5 до 30 минути след консумация и една глътка може да бъде достатъчна. Тези ефекти включват повишена дихателна и сърдечно-съдова активност, повишена когнитивна бдителност и повишена телесна жизненост. Продължителността на тези ефекти може да варира, потенциално да продължи до 12 часа, в зависимост от индивидуалните фактори.

Вижте още: Няма да повярвате колко старо всъщност е кафето, познато днес (СНИМКА)

2. Кофеинът е наркотик

Кофеинът, действайки като стимулиращо вещество, ускорява предаването на съобщения между мозъка и тялото. Независимо от веществото, всяка употреба на наркотици по своята същност включва рискове и липсва универсално считан безопасен праг. Поради това остава изключително важно да бъдете внимателни, когато консумирате каквато и да е форма на лекарство.

Въздействието на кофеина варира от човек на човек и се влияе от фактори като: 

  • Физически характеристики като размер, тегло и цялостно здравословно състояние.
  • Предварително запознаване с консумацията му.
  • Едновременен прием на други вещества.
  • Количеството погълнат кофеин.

3. Можете да изпитате кофеинова абстиненция за 7 дни

Подобно на много други лекарства, развитието на толерантност към кофеина е правдоподобно. Тази адаптация включва аклиматизиране към неговите телесни ефекти, което впоследствие налага повишен прием за постигане на сравними резултати. Следователно, продължителната употреба може да доведе до зависимост от кофеина, както физически, така и психологически, за поддържане на оптимална функционалност.

В случай на зависимост и последващо спиране на приема на кофеин могат да се появят симптоми на отнемане, като:

  • Умора
  • Раздразнителност
  • Постоянни главоболия
  • Изпотяване
  • Мускулен дискомфорт
  • Безпокойство

Проявите на кофеинова абстиненция обикновено започват в рамките на 12 до 24 часа и могат да продължат приблизително седем дни.

4. Може да повиши спортните постижения

Според проучване от 2020 г. е установено, че кафето повишава производителността средно с 1,7%. Въпреки че това може да не изглежда като значителен скок, със сигурност е забележително, особено за спортисти, работещи на умерено конкурентно ниво. По-ранно проучване, проведено в Обединеното кралство, подчертава, че потребителите на кафе демонстрират подобрения във времето за реакция, паметта и зрително-пространственото мислене, като степента на подобрение корелира с количеството консумирано кафе.

Важно е да се отбележи, че основният фактор, който допринася за тези ползи за ефективността, е кофеинът, което означава, че кафето невинаги е оптималният избор. Скорошен анализ, извършен от потребителската група, разкри, че едно средно капучино съдържа 66-325 мг кофеин.

Стандартните зърна робуста са с по-високо съдържание на кофеин от зърната арабика.

Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе на гладно

5. Може да намали риска от депресия

Някои индикации предполагат, че дългосрочните предимства на неговите свойства за подобряване на настроението могат да бъдат значителни. Анализ на обсервационни проучвания през 2016 г. разкрива, че консумацията на кофеин е свързана с намален риск от депресия. По подобен начин финландско проучване от 2010 г. разкри сравним резултат, свързан с консумацията на кафе. Трябва да се отбележи, че във финландското проучване силата на тази корелация намалява, когато индивидите консумират други кофеинови напитки.

6. Кафето може да ви помогне да изгорите повече мазнини по време на тренировка

Доказано е, че консумацията на кафе непосредствено преди тренировка подобрява производителността, насърчавайки усещането за повишена издръжливост. Това от своя страна може да увеличи разхода на калории по време на тренировка, потенциално ускорявайки загубата на тегло. Много хора избират да включат кафе в своите протеинови шейкове преди тренировка, докато други предпочитат да го консумират черно. Консумацията на черно кафе преди тренировка може да доведе до повишено изгаряне на калории по време и след тренировка, заедно с подобрено използване на мастни киселини за аеробна енергия.

Някои източници предполагат, че 4 чаши кафе могат да ускорят метаболизма ви с 3-11%. С повишена скорост на метаболизма, изгарянето на мазнини става по-ефективно. Следователно този атрибут е много полезен за хора, които се стремят да постигнат цели за отслабване.

Вижте още: Каква е разликата между капучино, мокачино и лате

7. Помага при задържане на вода

Задържането на вода, известно още като оток, се отнася до натрупването на течност, причиняващо подуване. Кофеинът, известен със своите диуретични свойства, не се съхранява в тялото. В резултат на това кофеинът се елиминира чрез повишено производство на урина.

Този диуретичен ефект спомага за смекчаване на задържането на вода, често срещана пречка за прогреса на загуба на тегло, често характеризираща се с чувство на подуване и мудност. Като се бори със задържането на вода, кофеинът допринася за по-удобно и ефективно пътуване за отслабване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама