8 добри причини по-често да си похапвате тиква


8 добри причини по-често да си похапвате тиква
Снимка: iStock

Тиква е не само вкусна, но и много полезна. Ето и 8 причини по-често да я консумирате.

Чудесен източник на протеин

Една порция тиква осигурява 4% от препоръчителния дневен прием на протеини, което е чудесна новина за хората, които не включват месо в менюто си и искат да увеличат източниците си на протеин.

Има малко калории и високо съдържание на хранителни вещества

Тиквата съдържа 90% вода и е нискокалорична храна с високо съдържание на полезни вещества. Съдържа повече фибри от кейла, повече калий от бананите и е пълна с магнезий и желязо. Също така е чудесен източник на Витамин А, Витамин С и Рибофлавин.

ЗАЩО ДА ХАПВАТЕ ПОВЕЧЕ ОРЕХИ

Мощно противовъзпалително действие

Плодът или семките на тиквата могат да бъдат чудесна закуска, като също така действат като нестероидни противовъзпалителни средства и се борят срещу симптомите на възпаленията. Плюс това са по-добри от лекарствата, защото имат страхотен вкус и нито един отрицателен страничен ефект!

Предпазва от рак

Тиквата е изключително богата на бета-каротин, антиоксидант, свързан с намаляване риска от рак. Проучванията показват, че при хора с по-високи нива на бета-каротин в диетата заболеваемостта от рак е по-малко разпространена.

 

Полезна за очите

Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите, като помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. А тиквата съдържа 245% от дневната ви нужда само в една порция! Освен това лутеинът и зеаксантинът, два антиоксиданта, открити в тиквата, подпомагат предотвратяването на катаракта и могат да забавят развитието на макулна дегенерация.

Укрепва имунната система

Големите количества витамин А и витамин С, съдържащи се в тиквата, помагат да защитите тялото си и да се възстановите по-бързо от инфекции, вируси и заболявания. Тиквеното масло също може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции.

Полезна е за кожата

Веществата в тиквата могат да предпазят кожата ви от вредните UV лъчи. Пулпата ѝ е популярна съставка в естествените маски за лице, тъй като кара кожата ви да изглежда по-свежа и млада.

Помага в лечението против косопад

Въпреки че има химически лечения на косопад и плешивост, те идват с редица странични ефекти. Естествената алтернатива е маслото от тиквено семе, което насърчава растежа на косата, като блокира отделянето на хормон от организма, който свива космените фоликули.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама