Близо 80% от българите страдат от липса на витамин D


Близо 80% от българите страдат от липса на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

30 минути дневно. Толкова трябва да постоим на слънце, за да си набавим необходимото количество Витамин D. На прага на зимата обаче слънчевите лъчи са все по-малко и трябват други начини за набавяне на важния витамин. А голяма част от хората дори не знаят, че страдат от липсата му.

Д-р Иван Вецев обясни пред БНТ, че причината за това е, че първо не са се изследвали и второ отдават голяма част от симптомите и на умората, преумората, която те изпитват от работната среда. В действителност около 30-40% от тези хора страдат от дефицит на Витамин D.

Когато си направят изследването, ако имат стойности под 50, те задължително трябва да приемат витамин D, като най-желателно е стойността на витаминa да бъде между 100 и 150 в нашето тяло.

В студените дни най-лесният вариант за набавянето му е с хранителни добавки, съдържащи витамин D. Сред най-уязвимите са бременните жени и хората с множествена склероза.

Липсата на витамин D може да причини и ракови заболявания, остеопороза и да наруши работата на около 200 гена в нашето тяло, които са отговорни за редица други заболявания.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама