Българска бира с екстракт от цветя е богата на антиоксиданти

  • Българска бира с екстракт от цветя е богата на антиоксиданти
    Дата: Снимки: ПР
Дата: 06.08.2019 Снимки: ПР
Iwoman.bg

Бири с добавени екстракти от виолетка и латинка повишават функционалните свойства на пивото. Експерименталната разработка беше представена от екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) на X-та юбилейна конференция на Българското дружество по хранене и диететика във Варна.

Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова.

Разработката разкрива как включването на ядливи цветя в пивоварния процес може да повиши антиоксидантната активност на пивото. Именно антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги обезвреждат преди да са нанесли поражения. Укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми.

При проведените опити добавянето на екстракт от виолетка доведе до значително повишение в съдържанието на полифеноли в готовото пиво с 25 до 32 % спрямо традиционната бира, на антицианогени с 90% и слабо повишение на флавоноиди с 3 до 6%.

Прибавянето на екстракт от латинка отново доведе до повишаване на съдържанието на полифенолите в експерименталната бира с 15-17 %, на антицианогените с 86-90% и на флавоноидите с 3-4%.

Пивото, съдържащо екстракт от виолетка, има изразен аромат на трева, а това, съдържащо латинка - изразен плодов аромат.

Виолетката е добър източник на влакнини и минерали (натрий, калций, магнезий, желязо, хлориди). Екстрактът от виолетка има противовъзпалителен, успокоителен, диуретичен и антиканцерогенен ефект и се прилага при лечение на безсъние, главоболие, заболявания на кожата, дихателните пътища, сърдечно-съдовата и нервната система.

Латинката пък е богата на каротеноиди, особено лутеин (най-високото съдържание на лутеин в ядливо растение) и е потенциален източник на естествени пигменти за хранителната промишленост. Има откашлящо, диуретично, антибактериално, противогъбично и антиканцерогенно действие. Стимулира имунната система и подобрява функциите на храносмилателния тракт.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.