Д-р Антония Първанова: Имунитетът не се създава с предпазване от всичко


Д-р Антония Първанова: Имунитетът не се създава с предпазване от всичко

"Невъзможно е да се предпазим напълно от коронавируса, той може да влезе отвсякъде". Това заяви експертът по здравна политика, обществено здраве и здравен мениджмънт д-р Антония Първанова в предаването "Лице в лице" в БТВ.

Според нея има данни на италиански експерти, че вирусът може да се разпространява дори чрез фини прахови частици. "20 процента от хората са безсимптомни, те ходят на работа, пазаруват, движат се сред нас", допълни Първанова.

Според експерта прекомерното стоене вкъщи може да компрометира имунната ни система и да доведе след това до заразяване с опортюнистични инфекции, срещу които няма да ни помогне нито един антибиотик.

"Смисълът на имунната система, за да бъде силна, трябва организмът да поддържа добър тонус, да се среща с тези агенти. Рискови стават непатогенните бактерии заради свръхнеадекватна дезинфекция. След това и малко да ослабим мерките, може да станем податливи на други вируси и бактерии", каза още експертът.

"Имунитетът не се създава с дезинфекциране и предпазване от всичко. Организмът трябва да поддържа добър тонус на имунната система. Ако отслабне, започва да боледува от опортюнистични инфекции. На практика сами си отглеждаме щамове, които са резистентни", допълни тя.

"Станфордският университет обяви, че заразените са много повече – между 50 и 70 пъти повече. Това означава, че вирусът се разпространява", обясни Първанова. Според нея, ако тази информация е вярна, то смъртността от коронавирус е значително по-ниска от сега изчисляваната.

"Кривата на боледуващите от грип всяка година абсолютно съвпада, грип след грип, А, Б и т. н. съвпада с кривата на коронавирус, т.е. тези криви започват от 40-та седмица от предходната година и приключват 20-та седмица на настоящата. Тази година имахме грип до 5-та седмица, след което изведнъж на негово място се появи коронавирус. Това може да означава, че някои хора, които са били възприети като болни от грип, са били всъщност инфектирани с COVID-19", каза още д-р Първанова.

"Важно е хората да си мият ръцете, да пазят висока степен на хигиена, да не ходят болни на работа или училище. Когато имат оплаквания, да търсят лекарска помощ", посъветва тя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама