Всичко, което трябва да знаете за Великденските пости


Всичко, което трябва да знаете за Великденските пости
Снимка: iStock/Guliver

40 дни преди Великден винаги е време за т.нар. Велики пости. И въпреки че всяка година се изписва и изговаря какво ли не по темата, мнозина все пак, оказва се, не са наясно защо и как трябва да се прави по време на пости, ако сте решили да ги спазвате. Едни приемат постите като изпитание за тялото и волята, за други те просто са (пореден) опит за отслабване и сваляне на поне няколко килограма наднормено тегло.

И все пак – в какво точно се състои особеността на тези над 40 дни пости?

Погрешно е да се смята, че всеки пост е преди всичко отказ от месото, млякото, яйцата. "Постенето не е диета, а въздържание от греха, злото, омразата, гнева, лъжата, укротяване на похотта", според църковните служители. А ограничаването на храната просто помага на човек да се концентрира в това.

Постите не са психотерапия

Преосмисляйки преживяното, молейки и изповядвайки се по време на Великите пости, човек израства духовно и търси отговори на много неразрешими въпроси. Но не трябва да се разчита на това, че постите ще ни избавят от сериозните вътрешни конфликти, повечето от които са заложени у нас още от детските години.

За праведния християнин по време на постите трябва да се посещават църковните служби по големите празници и в неделните дни. Без това Великите пости няма да бъдат пълни.

Постното меню

През понеделниците, средите и петъците се препоръчва сухата храна: сурови зеленчуци, плодове, ядки и други. През вторниците и неделите, а също така на Благовещение и Цветница се разрешава храна, приготвена с растителна мазнина, риба и морски продукти.

Какво може да се яде? Плодове, зеленчуци, каши, постни супи, хляб, ядки, гъби, бобови култури, чай.

Какво не трябва да се яде? Месо, сланина, млечни продукти, шоколад. Не трябва да се злоупотребява със сладкото, соленото, пърженото, а също така с кафето.

Мнението на лекарите за постите

1. Постите могат да ни избавят от вредни навици

Постенето способства за прочистването на организма от шлаката и токсините и всички системи си почиват от утежненото храносмилане. Поради това през първите дни може да възникне усещането за отпадналост, гадене и понякога дори виене на свят.

За да помогнем на тялото да изведе по-бързо шлаката, специалистите съветват всеки ден да се взима горещ душ, веднъж в седмицата да се прави парна баня (това, разбира се, е характерно за по-северните народи), а също така да се пият повече плодови и зеленчукови сокове.

В следствие на прочистването се подобрява общото здравословно състояние. По време, а и след постите, човек може по-лесно да се отърве и от някои вредни навици като например пушене, алкохол.

Храненето е най-добре да става 2 пъти дневно. Не е желателно в храната да се добавят сол и други подправки, тъй като те засилват апетита или казано по друг начин, постната храна не бива да бъде много вкусна.

Газираните напитки също са абсолютно забранени - те раздразват лигавицата на стомаха и увеличават апетита.

Особено полезно за човека, успял да издържи целите пости, е след това един ден в седмицата да се прави разтоварващ ден. Това е много важно особено за хората над 40 години, които вече са с намалена обмяна на веществата - разтоварващите дни при тях ще способстват за избягването на мастните наслоения.

2. Постите могат да ни “ударят” в сърцето

Много диетолози смятат, че постите са отживелица и че те не отговарят на представите за пълноценното хранене, тъй като не осигуряват на организма необходимите вещества. По време на постите човек рискува да получи разстройства в обмяната на веществата, белтъчна дистрофия, дисбактериоза, полова слабост, да задълбочи атеросклерозата, а следователно да навреди на сърцето си.

Много от нас смятат, че ограниченията от месото и мазнините – основните източници на холестерол (главния виновник за атеросклерозата) способстват за здравето на организма. Но ако холестеролът се ограничи твърде много, организмът започва да го синтезира сам, при това в "агресивна" форма.

Затова постите са подходящи само за напълно здравите хора и са противопоказни за възрастните хора, бременните жени, кърмещите майки и децата.

Втората опасност от поста се крие в това, че пресните зеленчуци, които се предлагат през този период, по правило съдържат доста нитрати. И за съжаление, в желанието си да разтоварят организма си, хората го натравят.

Повечето специалисти смятат, че полезни могат да бъдат т.нар. непълни пости, т.е. тези, които изключват месото, но позволяват употребата на млечни продукти и яйца, от които организмът си набавя необходимите аминокиселини и по този начин се избягват негативните последствия за здравето.

За да решите струва ли си да постите (според канона) трябва:

- да се вслушате във вътрешния си глас – не трябва да се пости по принуда.

- да се консултирате с лекар, който ще определи има ли противопоказания към постите.

- да се посъветвате с някакво духовно лице, което ще ви подскаже графика на постите с оглед на вашия начин на живот.

- да се откажете от вредните навици и секса – по време на постите трябва да се откажете от всичко, което ви носи телесно наслаждение.

- да съберете колкото се може повече информация за постите –трябва да сте наясно какво ви очаква през тези не толкова малко дни.

За да понесете по-лесно постите (според канона) трябва:

- да се обливате със студена вода;

- да се молите и изповядвате;

- да се занимавате с творчество.

След Великите пости не трябва да преминавате веднага на месо или друг вид тежка храна – това ще бъде твърде силно натоварване за организма.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама