Защо гърдите ни болят преди менструация


Защо гърдите ни болят преди менструация
Снимка: iStock/Guliver

Дамският бюст е много чувствителен и нежен орган. Млечната жлеза значително променя формата си през целия живот. Тя започва да расте  около 10-15-годишна възраст и се изменя по време на сексуалното и хормоналното съзряване. По време на бременност и кърмене гърдите също се променят. Естрогенът, прогестеронът и пролактинът оказват влияние на здравето на гърдите. Балансът им съответства на състоянието и настроението на жената в различни етапи от живота й.

Промените, които настъпват в гърдите по време на месечния цикъл, са нормални и не е необходимо да се притеснявате.

Чувствителността на гърдите при допир нараства по време на овулация. Количеството на епител в каналите и лобовете на млечните жлези се покачва. В резултат на това се засилва притокът на кръв, гърдите набъбват и се увеличава обемът им. В този период повечето жени чувстват болезненост, уголемяване и подуване в бюста. Ако в тялото на една жена всички хормони, без изключение, функционират нормално, тогава почти не се забелязва промяна в гърдите по време на овулация.

Защо гърдите болят преди менструация?

Отговорът тук е ясен - това е защото млечната жлеза се подготвя за бременност. Млякото, произвеждащо се в тъканта, се увеличава, което води до уголемяване на гърдите. Ако не настъпи забременяване, тъканта се връща в началното си положение и след приключване на менструацията всички неприятни усещания изчезват. Този процес се среща при жени в репродуктивна възраст.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Такива периодични заболявания се наричат мастодиния. Не се счита за патология, за разлика от заболяването мастопатия. Повечето болки се появяват седмица преди менструацията и спират след нея. Хормонът, който провокира увеличаването на тъканта на гърдата и води до болка, отсъства.

В случай на баланс на прогестерон и естроген болката отсъства. Ако този баланс е нарушен, тогава се появява болка. Ако е твърде силна, е необходимо да се намери първопричината за появата й. Може да се дължи на проблеми в ендокринната система, гинекологията и т.н. За целта трябва да се потърси лекар, който да изследва яйчниците и хормоналния баланс.

Мастологията може да бъде намалена. За целта трябва да:

Необходимо е да се носят сутиени без опори, които да притискат гърдите.

Преди менструация може да се приемат успокояващи билки като мента и жълт кантарион.

За да не си задавате въпроса "Защо болят гърдите?", трябва да водите здравословен начин на живот, да се движите активно, да правите редовен секс и да не забравяте за посещенията при лекар. Последното - поне един път на шест месеца.

Как да процедираме, ако гърдите ни болят:

Чувствителността на гърдите е често срещано оплакване. Жените, които са преживели менопауза, рядко изпитват.

Неприятните усещания може да са хронични. Те се появяват всеки месец или са постоянни, принуждаващи да се приемат обезболяващи в продължение на седмици.

Често болката в гърдите се появява по време на ПМС. Тогава млечните жлези набъбват, втвърдяват се, пречат на съня и създават множество неудобства. Тогава се появяват и мислите за евентуален рак.

Всичко е сериозно, но не чак толкова!

Най-чест провокатор за болка в гърдите е мастопатия. Такава може да се диагностицира само от мамолог. Когато е поставена правилна диагноза, не бива да се отлага и посещение при специалист.

Гърдата е най-хормонално зависимият орган. Всички промени в състоянието й показват изменения в хормоналната система през "критичните дни".

Месечните аномалии в хормоналния фон не са симптом на неизправност в организма. Такива се смятат за естествени, въпреки че могат да предизвикат мастопатия. Последната представлява доброкачествени промени в тъканите на млечната жлеза.

Към момента мастопатията се среща при 80% от жените. Възрастта, в която преобладава, обхваща жени между 25 - 45 години. Характерните белези на заболяването са: стягане в гърдите, придружено от болки.

Болки в гърдите – кога и как се появяват:

Болката в областта на бюста може да се появи по време на раждане. Бременността е споходена от преструктуриране в хормоналната система. Това, от своя страна, води до подобен страничен ефект. Кърменето също може да се приеме за болка в гърдите.

Друго, провокиращо болка в майчините жлези, е нередовният сексуален живот. Често жени, които правят рядко секс, страдат от болки в гърдите.

Болката в областта на бюста може да бъде причинена от механични "повреди". Удряне, стискане и постоянен натиск. Всякакви травми в тази област могат да предизвикат болка. Ето защо трябва да се внимава и дори да се избягват резки движения.

Самооглед се прави веднъж месечно

Препоръчително е да преглеждате гърдите си веднъж месечно. Трябва да се обърне внимание на формата и размера на млечните жлези. Това дали има някакви промени;

Също така е необходимо да се оцени състоянието на кожата и зърната. Ако кожата е набръчкана, има обрив, зърната са обърнати или подути, това може да е признак за неблагоприятни промени в организма.

Докосването на гърдите е задължително. Това се прави с върховете на пръстите, като движението се извършва по посока на часовниковата стрелка. Опипва се както самата гърда, така и към подмишницата и зоната над и под ключицата. Палпацията започва с лявата жлеза.

Мастопатията, която много жени подценяват, може да бъде предвестник за посещение при мамолог.

Признаци за рак на гърдата:

Петна по зърната;

Променена форма на зърното;

Уплътнена или прибрана кожа в аурата на зърното;

Увеличени лимфни възли в подмишницата, както и в подклавианска и акромиоклавикуларната област.

Наличието на тези отклонения е абсолютен показател за среща с мамолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама