Ако не спите достатъчно, не можете да създавате спомени


Ако не спите достатъчно, не можете да създавате спомени
Снимка: iStock

Винаги сме знаели, че сънят е изключително важен за нашето здраве - както физическо, така и психическо. Оказва се, че според 2 проучвания, цитирани от електронното издание “Юрикалърт”, сънят има ключова роля и за формирането на спомени. 

Повече за изследванията

Две нови изследвания на учени от Мичиганския университет доказват какво се случва в мозъка по време на сън, съответно и при липсата му.

Определени неврони могат да бъдат насочени към специфични стимули, казват експертите. Например плъхове в лабиринт имат неврони, които се активизират, след като гризачите достигнат до определени места в затвореното пространство. Тези т.нар. неврони на мястото са активни и при хората, като им помагат да се ориентират в околната среда, отбелязват специалистите.

Вижте още: Лекар: Това е витаминът на столетниците

Изследването, представено в списание "Нейчър" и ръководено от д-р Камран Диба, доцент по анестезиология в Медицинския факултет на Мичиганския университет, се фокусира върху невроните в хипокампуса - структура, разположена дълбоко в мозъка и свързана с паметта.

Екипът на д-р Камран Диба иска да проучи какво се случва в мозъка при лишаването му от сън. Във второто проучване, също публикувано в "Нейчър", изследователите сравняват последователността на реактивирането на невроните по време на сън и при липсата му.

Те откриват, че активността им е по-висока по време на сън в сравнение с периода на недоспиване. "В почти половината от случаите обаче реактивирането на преживяването в лабиринта беше напълно потиснато при лишаването от сън", отбелязва Диба.

Когато лишените от сън гризачи успеят да наваксат със съня, реактивацията на невроните леко се възстановява, но никога не достига тази на плъховете, които спят нормално. Освен това възпроизвеждането на ситуации също е доста нарушено и не се възстановява при връщане към обичайния сън.

Откритията показват пагубното въздействие на лишаването от сън върху паметта, категорични са специалистите от Мичиганския университет. Те планират да продължат изследванията си в тази сфера.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама