Ако страдате от тези заболявания, не трябва да се къпете в морето


Ако страдате от тези заболявания, не трябва да се къпете в морето
Снимка: iStock

Лятото е в разгара си и мнозина вече се приготвят за дългоочакваната ваканция. Но при някои заболявания къпането в морето е крайно нежелателно.

Цистит

Ако и вие сте от хората, които мислят, че циститът възниква в резултат на хипотермия на тялото, грешите. Всъщност, това заболяване е с инфекциозен характер.

Ако някога сте имали цистит, морската вода може да предизвика рецидив, тъй като дразни лигавицата. Това води до нейното отслабване и поради тази причина тя не може да се защити от вредните микроорганизми.

Освен това песъчинките могат да попаднат в уретрата и да причинят микротравми на лигавицата. Заедно с тях в нея попадат и различни микроби, които водят до възпаление в гениталиите.

Кандидоза

При кандидоза също е крайно нежелателно да плувате в солена вода. Попадайки върху възпалената лигавица на интимната зона, солта провокира дразнене и увеличава податливостта към инфекциозни агенти.

Дерматологични заболявания

За пациентите с кожни заболявания морската вода също може да бъде вредна, тъй като причинява допълнително дразнене на кожата. Особено нежелателни са баните в морето при обостряне на екзема и атопичен дерматит. Солената вода трябва да се избягва и от хора, страдащи от редовни рецидиви на херпес.

Пиелонефрит

При това заболяване в тялото на пациента се развива възпалителен процес, който обикновено засяга единия бъбрек. При хроничния ход на болестта е строго забранено плуването в морето: това може да доведе до хипотермия на тялото и в резултат да се стигне до обостряне на възпалението.

Проблеми с ушите

Плуването в морето е противопоказано за хора, които редовно се оплакват от серни тапи. Ако солената вода попадне в ушите ви, тапите може да набъбнат и да провокират дискомфортни симптоми като подуване, шум и болка.

На хората с лоша проходимост на слуховата тръба е забранено да се гмуркат - ушната мембрана може да се спука. Тези, които имат травма в тъпанчето, възпалено външно или средно ухо, преди да се потопят във вода, трябва задължително да запушат ушите си с памучен тампон или специални тапи за плувци.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама