Да ядем любимите си храни и да не напълнеем


Да ядем любимите си храни и да не напълнеем
Снимка: iStock/Guliver

Да, наистина има начин да поддържаме фигурата си без да се отказваме от любимите си ястия. Може да звучи твърде хубаво, за да е истина, но е напълно възможно. Има начини да ядем всички вкусни неща, от които устата ни се пълни със слюнка, без да поглъщаме всички калории, които те съдържат. Ето и няколко лесни стратегии за правилния подход към храненето, които ще ни спестят излишните килограми.

Лесно заместване на продукти

Много от храните, които обичаме, имат сходни алтернативи - със същия страхотен вкус, но с 50% по-малко калории. Когато знаем какви продукти да си купуваме, можем да създадем и по-здравословни версии на ястията, които обичаме.

- Един начин да постигнем това е да смените кравето мляко с бадемово. Дори замяната на обезмасленото краве мляко с бадемово намалява приема на калории с 1/3.

- Любителите на майонезата могат да опитат да я заменят с майонезен сос. Поне някои такива сосове са също толкова вкусен, но калориите в тях са наполовина.

- Ако ядем само яйчните белтъци вместо целите яйца, когато печем, панираме месо или си правим сандвич, няма да усетим особена разлика във вкуса, но ще си спестим калории.

- Най-добрата замяна, която можем да направим, е да сменим въглехидратите с високо съдържание на скорбяла до пълнозърнести храни. Фибрите са чудесен начин да поддържаме здравословно тегло.

Контрол на порциите

Всеки човек, който следи за фигурата си, знае, че ключът е в контролирането на порциите. Повечето хора са склонни да преяждат, а приемът на повече от необходимите ежедневни калории е лесен начин да качим килограми. Добро правило е когато ядем месо да не изяждаме по-голямо количество от размера на дланта си, а, когато ядем паста, порцията да не надвишава размера на тенис топка. Останалата част от чинията можем да напълним със зеленчуци - за да сме сигурни, че няма да останем гладни.

Измамните храни

Скритите калории в сосовете на салатите, соковете и уж полезните пълнозърнести десертчета всъщност могат да предизвикат напълняване. Най-добрият начин да избегнем тази опасност е, разбира се, да внимаваме какво ядем. На етикетите на храните е изписан не само броят на калориите, но и съдържанието на мазнини и натрий. Друг начин да предпазим талията си е да не се подвеждаме от мисълта, че само защото нещо не съдържа трансмазнини, е здравословно. Тези храни могат да съдържат висок процент други нездравословни мазнини или да имат голямо съдържание на натрий или калории.

Ден за глезене

Може да звучи странно, но и яденето на шоколадови бисквити - от време на време - помага за отслабването. Понякога трябва да се поглезим с каквито храни ни се искат и това е сигурен метод за успех със свалянето на килограмите. Когато се лишаваме напълно от онова, което обичаме, неуспехът в отслабването е много по-близо. Никой не може да яде само пилешко месо и зеленчуци до края на живота си. Затова от време на време трябва да си позволяваме да се поглезим. Можем да си определим един ден през седмицата, когато да ядем каквото ни хрумне, но трябва да се придържаме към режима през останалите дни. Добре е и да сме сигурни, че наистина ни се яде това, а не сме просто гладни. Това, което ни подсказва тялото, е добър съветник. А и никой не качва 5 килограма заради едно парче торта или няколко бонбона.

Здравословно обкръжение

Дори хората с най-силната воля ще се затруднят да не посегнат към чипса, който стои на масата. Когато нещо е точно пред очите ни, е невъзможно да не ни привлече рано или късно. Когато обаче изкушението е далеч, извън дома ни, битката е вече наполовина спечелена.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама