Диета за тийнейджъри


Диета за тийнейджъри
Снимка: iStock/Guliver

Тийнейджърите изразходват повече енергия и хранителни вещества поради ускорения си растеж. Затова доброто хранене в тази възраст е ключово. Нещо повече: това какво яде човек в тийнейджърските си години е от значение за здравето и през по-късните етапи от живота. Създаването на здравословни хранителни навици в по-ранна възраст понижава значително риска от възникващи по-късно заболявания като диабет, остеопороза, сърдечни болести, някои видове рак и удар.

Балансирана диета

Диетолозите препоръчват тийнейджърите да ядат балансирани като съдържание и разнообразни храни, в това число две порции месо, риба или яйца всеки ден, за да се приемат достатъчно протеини. Протеините са важни за изграждането и възстановяването на телесните тъкани. Препоръчителни са и три чаши нискомаслени млечни продукти дневно - те са богати на витамин D и калций, както и консумирането на поне 6 порции пълнозърнести храни и 5 порции плодове и зеленчуци на ден.

Закуска

За тийнейджърите е особено важно да започват деня с питателна закуска, която да осигури енергията, необходима за деня и помага за концентрацията в училище. Пропускането на закуската повишава риска по-късно през деня да се консумират мазни или захарни храни като сладкиши, чипс, бонбони, бисквити. Тези храни са с високо съдържание на наситени мазнини и захар и нямат висока хранителна стойност. Честата им консумация повишава риска от поява на сърдечни заболявания и наднормено тегло. Между основните хранения се препоръчва нещо по-здравословно и по-ниско калорично като сирене, плодове или кисело мляко.

Хранене навън

Изследванията сочат, че тийнейджърите често ядат нездравословни храни, когато се хранят извън дома си. Бързите закуски, които са често предпочитани, са с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и сол. Специалистите препоръчват за обяд да се яде храна, съдържаща три до четири хранителни групи вещества - например това може да е варен ориз, пиле, банан, нискомаслено кисело мляко и бутилка вода.

Напитки

Ограничете количеството и честотата на консумиране на газирани напитки. Те са нездравословни поради високото съдържание на захар, изкуствени оцветители и кофеин. Кофеинът може да причини загуба на калций в тялото и да повиши риска от остеопороза на по-късен етап от живота. Освен в газираното, кофеинът се съдържа и в енергийните напитки, шоколада, студения чай и кафето. Препоръчително е тийнейджърите да приемат по-малко от 100 мг кофеин на ден, а за да не се дехидратира организма най-добре е да избират по-здравословни напитки като вода или мляко.

Разнообразна, но и правилно подбрана храна

Нуждата на тялото от калций е в най-висока през тийнейджърските години. Калцият е необходим за изграждането на здрави кости и зъби. Недостатъчният прием още в годините на израстване на организма може да доведе до остеопороза на по-късен етап от живота. Нискомаслените сирене, прясно и кисело мляко са отлични източници на калций. Препоръчително е да се консумират и повече зелени зеленчуци и риба - за да се повиши още дневния прием на тази важна хранителна съставка.

Желязото е друг важен минерал за организма, който расте интензивно, особено за момичетата. Дефицитът на желязо може да доведе до чувство на умора, загуба на апетита, отслабване на имунната система и анемия. Богати на желязо храни са месото, зърнените закуски и бобените култури.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама