Диетите правят човек гневен и раздразнителен


Диетите правят човек гневен и раздразнителен
Снимка: iStock

Доброволните и осъзнати пости могат да те направят примирен и осъзнат, но затормозяващи или неосъзнати диети, в които влагаш усилия на постоянен самоконтрол, може да те доведат до изблик на агресия. Учени твърдят, че диетите и ограниченията са в състояние да променят предпочитанията дори към филмите и това да те направи зрител на кървавите екшъни и ужаси.

В едно такова изследване доброволците, които избирали ябълка пред шоколад, по-често харесвали и филми, изобразяващи гняв, отмъщение и насилие.

В друго проучване участниците, които пестят пари, като предпочитат да си вземат купони за пазаруване в супермаркет, вместо ваучер за спа процедури, предпочитат да гледат ядосаните лица, показани им на снимки от учените.

В трети експеримент хора, подложени на диета за отслабване, одобрили посланията на политици, поднесени с агресивен и гневен маниер пред по-културните изказвания. Гладуващите харесали най-много изказването, че ако обществото не увеличи финансирането на специални тренировъчни програми за полицаи, затворниците ще започнат да бягат от затворите и ще настане хаос.

Авторите на цитираните изследвания Дейвид Гал от Северозападния университет в Чикаго и Уенди Лиу от Калифорнийския университет са убедени, че лишенията стоят в основата на много отрицателни тенденции в поведението на хората като цяло.

„Решихме да проучим дали упражняването на постоянен самоконтрол наистина води до най-разнообразни варианти на агресивно поведение и предпочитания, дори в ситуации, където такова поведение обикновено не се изразява демонстративно.“ — пишат те в списание Journal of Consumer Research.

Изследванията показват, че контролирането на основните желания и нужди обикновено кара хората да се държат по-агресивно от нормалното към другите. Хората на диета пък се вбесяват по-лесно и са постоянно раздразнителни.

Законодателите и публичните личности трябва да са наясно с потенциала от негативни емоции, който може да се отприщи, ако те постоянно подтикват обществото да се ограничава в изборите и решенията, които взема всеки ден — добавят авторите — Вместо това намесата в общественото поведение трябва да разчита на по-широка палитра от методи, за да възпита у хората позитивна поведенческа схема, която да се стреми към постигането на дългосрочни цели — пишат в заключение Гал и Лиу.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама