Диетите правят човек гневен и раздразнителен


Диетите правят човек гневен и раздразнителен
Снимка: iStock

Доброволните и осъзнати пости могат да те направят примирен и осъзнат, но затормозяващи или неосъзнати диети, в които влагаш усилия на постоянен самоконтрол, може да те доведат до изблик на агресия. Учени твърдят, че диетите и ограниченията са в състояние да променят предпочитанията дори към филмите и това да те направи зрител на кървавите екшъни и ужаси.

В едно такова изследване доброволците, които избирали ябълка пред шоколад, по-често харесвали и филми, изобразяващи гняв, отмъщение и насилие.

В друго проучване участниците, които пестят пари, като предпочитат да си вземат купони за пазаруване в супермаркет, вместо ваучер за спа процедури, предпочитат да гледат ядосаните лица, показани им на снимки от учените.

В трети експеримент хора, подложени на диета за отслабване, одобрили посланията на политици, поднесени с агресивен и гневен маниер пред по-културните изказвания. Гладуващите харесали най-много изказването, че ако обществото не увеличи финансирането на специални тренировъчни програми за полицаи, затворниците ще започнат да бягат от затворите и ще настане хаос.

Авторите на цитираните изследвания Дейвид Гал от Северозападния университет в Чикаго и Уенди Лиу от Калифорнийския университет са убедени, че лишенията стоят в основата на много отрицателни тенденции в поведението на хората като цяло.

„Решихме да проучим дали упражняването на постоянен самоконтрол наистина води до най-разнообразни варианти на агресивно поведение и предпочитания, дори в ситуации, където такова поведение обикновено не се изразява демонстративно.“ — пишат те в списание Journal of Consumer Research.

Изследванията показват, че контролирането на основните желания и нужди обикновено кара хората да се държат по-агресивно от нормалното към другите. Хората на диета пък се вбесяват по-лесно и са постоянно раздразнителни.

Законодателите и публичните личности трябва да са наясно с потенциала от негативни емоции, който може да се отприщи, ако те постоянно подтикват обществото да се ограничава в изборите и решенията, които взема всеки ден — добавят авторите — Вместо това намесата в общественото поведение трябва да разчита на по-широка палитра от методи, за да възпита у хората позитивна поведенческа схема, която да се стреми към постигането на дългосрочни цели — пишат в заключение Гал и Лиу.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама