Диетолози: От тези 3 десерта кръвната захар скача опасно високо


Диетолози: От тези 3 десерта кръвната захар скача опасно високо
Снимка: iStock/Guliver

Злоупотребата със сладкиши с високо съдържание на мазнини може да бъде изкушаващо, но е изключително важно да сте наясно с потенциалните последици за здравето, които тези десерти могат да донесат.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за пролетния детокс

По-специално, някои десерти се открояват като виновни за предизвикване на възпаление и скокове на кръвната захар поради високия им дял на мазнини. Диетологът Лиза Ричардс и диетологът Жанет Джасинто откриха посочват 3 много опасни десерта за здравето ни.

Понички

Поничките, макар и вкусни, имат вредно въздействие върху здравето поради високото си съдържание на захар и рафинирано брашно. Редовната консумация може да доведе до възпаление в тялото, тъй като високият прием на захар е свързан с повишени нива на възпалителни маркери.

Д-р Ричардс твърди, че изключването им от менюто ни може да бъде полезно за намаляване на възпалението и стабилизиране на нивата на кръвната захар.

"Поничките обикновено се правят от рафинирано пшенично брашно и са пълни със захар, което води до бързо покачване на нивата на кръвната захар при консумация. Този внезапен скок на кръвната захар причинява повишаване на инсулина за регулиране на нивата на захарта, което в дългосрочен план може да бъде вредно за тялото и да доведе до инсулинова резистентност", обяснява специалистът.

Купешки торти

Тортите може да ни доставят незабавно удоволствие, но не бива да пренебрегваме въздействието им върху възпалението и нивата на кръвната захар. Те са пълни с рафинирани захари, нездравословни мазнини и преработени брашна, които могат да допринесат за проблеми като наддаване на тегло и да причинят възпалителни реакции в тялото.

"Тортите са възпалителни и вредни за здравето на червата поради високото съдържание на захар и рафинирано брашно",  предупреждава д-р Ричардс.

Тези съставки допринасят за бързи скокове на кръвната захар, предизвикват освобождаването на инсулин и потенциално причиняват хронично възпаление.

Вижте още: Мощен природен еликсир чисти белите дробове

Пай

Въпреки че сладките пайове са чудесно лакомство за почти всеки повод, комбинацията от сладки пълнежи и кори от рафинирано брашно може да доведе до скокове на кръвната захар.

С течение на времето честата консумация на пай може да надвие инсулиновата реакция на организма, което потенциално води до инсулинова резистентност и възпаление.

"Корите за пай се правят с много масло, така че не са най-добрият вариант за тези, които се опитват да отслабнат. Освен това те са направени от брашно, което се разпада на захар, а пълнежът често е много сладък, което може да допринесе за скокове на кръвната захар" - заключава д-р Джачинто.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама