Всичко, което трябва да знаете за пролетния детокс


Всичко, което трябва да знаете за пролетния детокс
Снимка: iStock/Guliver

Всичко изглежда възможно през пролетта. Това е сезонът на надеждата, на свежия живот и новoто начало. Също така е идеалното време да обърнете нов лист и да започнете план за детоксикация!

През зимните месеци някои от нас може да са прекалили с храната и напитките. Може би сме оставили тренировъчната си програма да се плъзга, затворили сме се в задушни сгради или сме били преследвани от поредица от неприятни настинки. Каквато и да е причината, в началото на пролетта сравнително малко от нас се чувстват в най-добрата си форма. Предприемането на детоксикация сега може да промени всичко това и да ви помогне да влезете в перфектна форма за новия сезон.

Вижте още: Мощен природен еликсир чисти белите дробове

На енергийно и езотерично ниво пролетта е идеалното време за пречистване. В китайската система пролетта е свързана с елемента Дърво, който ни насърчава да опитваме нови неща, да поемем по нов път, да намираме нови пътища, да се ангажираме с действие. Това е открито, енергично, ентусиазирано усещане, така че дори никога преди да не сте се детоксикирали, това може да е идеалният момент и идеалният начин бързо да започнете да се чувствате по-добре.

Защо Детокс?

Някои критици казват, че детоксикацията просто не е необходима, че телата ни са предназначени да се детоксикират сами по естествен път. Въпреки че това несъмнено е вярно в един идеален свят, за съжаление ние не живеем в този идеален свят. Всъщност нашият модерен свят е невероятно токсичен. Редовно сме нападнати от замърсяване на въздуха, в домовете ни, в храните, които ядем, и дрехите, които носим. Лекуваме се с лекарства; нашите култури се пръскат с мощни пестициди и фунгициди, много от които имат неприятни странични ефекти.

Токсини, токсини, навсякъде! Без съмнение това е тревожна ситуация – но не се паникьосвайте. Признайте и приемете, че е невъзможно и непрактично да избягвате всеки един токсин. 

Ползите от детоксикацията

Повечето от доказателствата за детоксикация идват от натуропатията, система от естествена медицина, практикувана (с много добри резултати) повече от сто години. Джанин Лийч от Британската натуропатична асоциация признава, че повече изследвания върху детоксикацията са „спешно необходими“, но твърди, че вече има „повече официални доказателства, отколкото можете да си представите“ в подкрепа на ползите от детоксикацията. Неотдавнашно проучване, докладвано в Scandinavian Journal of Rheumatology, установи "клинично значим благоприятен дългосрочен ефект" за хора с ревматоиден артрит.

Дори ако клиничните доказателства за детоксикация все още предстоят, списъкът с добре известни потенциални ползи е огромен. В зависимост от предишното ви ниво на токсичност, може да се изненадате да откриете, че цял набор от здравословни проблеми просто изчезват.

Подуването на корема, гаденето, лошото храносмилане и набраздения език могат да изчезнат, когато черният ви дроб се върне към оптимална функция.

Запекът, газовете и спазмите може да са нещо от миналото, тъй като червата ви се връщат към баланс.

Честите настинки и грип, умората, целулитът, петната и подпухналите очи могат да бъдат прогонени, когато лимфната ви система превключи на по-висока предавка.

Запушените синуси, конгестията и назалните капки могат да изчезнат, когато дробовете ви функционират правилно.

Вижте още: 5 храни, които трябва да ядат жените след 40 години

Съвети за подготовка за детокс

Има много, много различни начини за детоксикация. Тук ще ви представим проста пролетна програма, базирана на най-новите изследвания за детоксикация. Тя е безопасна, разумна и поддържа всички основни системи за детоксикация на тялото. Ако имате някакви специални здравословни проблеми или притеснения, консултирайте се с вашия лекар. В противен случай се стремете да я следвате поне една седмица. Всъщност, колкото по-дълго го използвате, толкова по-добре – това е план за здравословен живот.

Премахнете напълно следното от вашия режим

Алкохол; кофеин (чай, кафе, газирани напитки и др.); млечни продукти; пшеница; червено месо (включително шунка, колбаси и др.); полуфабрикати, преработени и „бързи“ храни (включително готови храни); захар. Не се паникьосвайте – това (изненадващо) ви оставя голям избор от добра храна.

Какво да ядем по време на детокс?

Яжте много пресни плодове и зеленчуци. Правете пресни супи, салати и пролетни яхнии. Плодовите и зеленчуковите сокове, особено соковете от цвекло, броколи и целина, са идеални за детоксикация, така че се опитвайте да си правите собствен сок, когато е възможно. Изберете органични продукти, ако можете (за да премахнете пестицидите и други химикали). Използвайте само ограничено количество морска сол; естествените билки и подправки са добри, но избягвайте търговски смеси за подправки, които могат да съдържат натрий и други ароматични добавки.

Протеин и детокс

Яжте две или три порции протеин на ден от дълбоководна риба, органични яйца и пиле, соеви продукти и бобови растения. Печете на скара или поширайте риба или пиле, или включете някое от горните в салати и яхнии. Хранителният терапевт Линда Лазаридес, автор на "Доклада за аминокиселините", предлага да включите малко бразилски орехи и слънчогледови семки, всички от които съдържат жизненоважни аминокиселини за детоксикация (и от които стават страхотни закуски). Избягвайте фъстъците, освен ако не сте сигурни, че нямате чувствителност към тях.

Вижте още: Лекар: Могат ли хората с диабет да ядат мед

Какво да пием по време на детокс?

Вместо стандартен чай или кафе, пийте билкови чайове без кофеин (особено добър избор са коприва или копър) и/или кафе от глухарче, което поддържа черния дроб. Някои специалисти по детоксикация препоръчват зелен чай, който е богат на антиоксиданти, но имайте предвид, че съдържа малко кофеин.

Какво да закусваме по време на детокс?

Заменете закуската с две супени лъжици органичен кленов сироп, смесен с две супени лъжици прясно изцеден лимонов сок, половин щипка кайенски пипер и поне половин халба топла вода. (Тази смес е в основата на много просто и ефективно пролетно гладуване, известно като „Прочистването на майсторите.“)

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама